Horizont Európa  /  Cross-cutting elemek  /  Felelős kutatás és innováció (RRI)
Felelősségteljes kutatás és innováció
2022. január 31.
A felelősségteljes kutatás és innováció (Responsible Research and Innovation, RRI) olyan megközelítés, amely előrevetíti és felméri a kutatási és innovációs tevékenység lehetséges következményeit és a társadalmi elvárásokat, hogy ezzel elősegítse a befogadó és fenntartható kutatási és innovációs folyamatok kialakítását.

A felelős kutatás és innováció (RRI) azt jelenti, hogy az érintett társadalmi szereplők (kutatók, polgárok, politikai döntéshozók, vállalkozások stb.) a teljes kutatási és innovációs folyamat során együttműködnek annak érdekében, hogy mind a folyamatot, mind annak eredményeit jobban összhangba hozzák a társadalmi értékekkel, szükségletekkel és elvárásokkal.

A gyakorlatban az RRI többféle tevékenységen keresztül valósul meg. Magában foglalja a többszereplős megközelítést és a nyilvánosság bevonását a kutatási és innovációs tevékenységekbe, lehetővé téve a tudományos eredményekhez való könnyebb hozzáférést (Open Access), a nemek közti esélyegyenlőség és az etikai szempontok figyelembevételét a kutatási és innovációs tartalomban és folyamatokban, valamint a formális és informális tudományos oktatást.

A tudomány és a társadalom közötti kapcsolat elmélyítése és az ebből származó előnyök maximalizálása érdekében a Horizont Európa keretprogramnak minden társadalmi szereplőt, a polgárokat és a civil társadalmat is be kell vonnia a felelősségteljes kutatásra és innovációra irányuló menetrendek és tartalmak kooperatív tervezésébe és létrehozásába, valamint az olyan folyamatokba, amelyek a polgárok és a civil szervezetek aggályaira, igényeire és elvárásaira reflektálnak. Mindez elsősorban a tudományos oktatás előmozdításával, a tudományos ismeretek hozzáférhetővé tételével, valamint a polgárok és a civil társadalmi szervezetek részvételének megkönnyítésével történik.

Az RRI keretrendszere
Az RRI keretrendszere


Hasznos információk:

RRI eszközök: https://rri-tools.eu/ 

Az inkluzív kutatási módszerek katalógusa: http://actioncatalogue.eu/ 

A nyilvánosság bevonását segítő módszerek: https://www.ecsite.eu/activities-and-services/projects/sparks 

A társadalmi érettséget mérő eszköz: https://thinkingtool.eu/ 

https://www.orion-openscience.eu/ 

https://www.rri-practice.eu/knowledge-repository/practical-handbook/ 

https://eu-citizen.science/

Utolsó módosítás: 2022. január 31.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés