Horizont Európa  /  Pályázás  /  Hogyan pályázzunk  /  NCPercek előadások
NCPercek - amit soha nem mertél megkérdezni a Horizont Európa szabályairól
2022. március 30.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az Express Innovation Agency közreműködésével webinárium sorozatot szervez.

A webinárium sorozat célja, hogy a részvételi és elszámolási szabályokat jól elkülöníthető egységekre bontva, gyakorlati példákon keresztül, modulonként fejtsék ki a Horizont Európa jogi és pénzügyi szakértői.

Az NCPercek végigkövetésével a résztvevők megismerkednek a Horizont Európa keretprogramból finanszírozott projektek részvételi, elszámolhatósági szabályaival, valamint az elektronikus pályázat- és projektmenedzsmenttel.

Az előadás sorozat első része bemutatja az NCPercek sorozatot, illetve általános áttekintést ad a Horizont Európa keretprogramból finanszírozott projektek legfőbb jogi és pénzügyi sajátosságairól.

Letölthető előadás: Gábor Zita: A Horizont Európa alapja PDF (1 306 KB)


Az előadás sorozat második alkalma többek között az alábbi kérdésekre ad választ:

Ki pályázhat? Ki kaphat támogatást? Milyen részvételi feltételek kötődnek a leggyakoribb projekttípusokhoz?

Milyen szerepkörökben lehet részt venni a projektek megvalósításában? Kinek mi a feladata, milyen kötelezettségek kapcsolódnak egy-egy szerepkörhöz?

Hol és hogyan kell feltüntetni a konzorciumi partnereket és a harmadik feleket a pályázatban?

Letölthető előadás: Hollósi Krisztina: Konzorciumok összetétele és harmadik felek bevonása PDF (4 246 KB)


Az előadás sorozat harmadik alkalma során a résztvevők választ kaphatnak az alábbi kérdésekre:

Hogy lehet eligazodni a Portal-on található pályázati lehetőségek, egyéb funkciók között?

Hol találhatóak a Horizont Európa keretprogram felhívásai és háttérdokumentumai?

Hogyan lehet hatékonyan keresni a Portal-on?

LEAR, FSIGN, PLSIGN: Betűszavak, szerepkörök és jogosultságok a rendszerben: kihez milyen feladatkört rendeljünk?

Letölthető előadás: NCPercek III. - Funding and Tenders Portal


Az előadás sorozat negyedik alkalma során a résztvevők részletes áttekintést kapnak az elszámolhatósági szabályokról, a főbb költségkategóriákról, helyükről a költségvetést tervező táblázatban a pályázati formanyomtatványon. A szabályok alkalmazását gyakorlati példákon keresztül demonstráljuk.

Letölthető előadás: IV. Költségekről általában – Hogyan tervezzünk? PDF (1 611 KB)

Sablon: Költségvetés tervezés sablon XLSX (48 KB)


Az előadás sorozat ötödik alkalma a következő témakörökkel foglalkozik:

  • Személyi költségek alkategóriái.
  • Napi ráta számítás opciói (főszabály és kivételek képletei).
  • Mi kerülhet a számítási alapba? Hogyan arányosítunk?
  • Mit értünk „project-based remuneration” alatt?
  • Mindez hogyan néz ki, ha konkrét számokat veszünk alapul? (gyakorlati kalkulációs példák)

Letölthető előadás: NCPercek V. – Személyi költségek elszámolása 1. - Saját munkavállaló PDF (3 034 KB)

Kiegészítés: a webináriumon felmerült, az Európai Bizottsággal való egyeztetést igényelő kérdések utólagos megválaszolása PDF (193 KB)


Az előadás sorozat hatodik része folytatja az előző alkalommal elkezdett személyi költségek tervezésének és elszámolásának témakörét. Az előadás a saját munkavállalón kívüli személyek költségeinek elszámolását, tervezési jó tanácsokat, illetve a munkaidő-nyilvántartás alapkövetelményeit járja körül. A szabályok alkalmazását gyakorlati példákon keresztül demonstráljuk.

Letölthető előadás: NCPercek VI. – Személyi költségek elszámolása 2. PDF (4 622 KB)Az előadás sorozat hetedik része az alvállalkozói és a dologi (utazások, eszközbeszerzések, egyéb áruk és szolgáltatások) költségtípusok tervezése és elszámolása kapcsán nyújt részletes áttekintést. A szabályok alkalmazását gyakorlati példákon keresztül demonstráljuk.

Letölthető előadás: NCPercek VII. – Dologi és alvállalkozói költségek elszámolása PDF (999 KB)Az előadássorozat nyolcadik része a pályázatok beadásának online folyamatát mutatja be gyakorlati példákon keresztül demonstrálva. Az előadás a pályázat beadásának adminisztratív folyamatára fókuszál, nem a szakmai tartalom kialakítására. Bemutatásra kerülnek a Funding and Tenders Portal funkciói a pályázati javaslat generálástól, partnerek hozzáadásán és a pályázati adatlap online, „A” részén keresztül a „B” rész letöltéséig.

Letölthető előadás: NCPercek VIII. – Pályázatok beadása a Funding and Tenders Portal-on PDF (5 696 KB)Az előadássorozat kilencedik része a támogatási szerződés megkötésének folyamatáról nyújt részletes áttekintést, bemutatva a F&T portálon megvalósítandó gyakorlati lépéseket is. Emellett - gyakorlati példákkal illusztrálva - áttekintést ad arról is, hogy az Európai Bizottság a konzorcium által benyújtott pályázathoz képest milyen típusú módosításokat engedélyez.

Letölthető előadások:

Utolsó módosítás: 2023. november 08.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés