Horizont Európa  /  Missziók  /  Onkológia
Onkológiai misszió (Cancer)
2021. november 18.
Európában a rákos megbetegedések az egyik legnagyobb orvosi és társadalmi kihívást jelentik. A világ összes rákos megbetegedésének 25%-át Európában diagnosztizálják, holott a világ népességének csak 10%-a él a kontinensen. Az Európai Unióban évente 2,6 millió új rosszindulatú daganatos esetet diagnosztizálnak, és évente 1,2 millióan vesztik életüket rákos megbetegedésben. Az előrejelzések szerint célzott intézkedések nélkül az új rákos megbetegedések száma 2035-re 25%-kal fog emelkedni. Az egészségügyi rendszereknek is egyre nagyobb terhet jelentő kihívás kezelésére az Európai Bizottság a rákbetegséget is az Unió öt új kutatás-fejlesztési missziója közé választotta.

A rákbetegség elleni misszió fő célja, hogy hatékony megelőzéssel és kezeléssel 2030-ig több mint 3 millió életet mentsen meg, és többen élhessenek hosszabb, magasabb minőségű életet.

Az onkológiai misszió mindenféle rákos megbetegedéssel foglalkozik, és öt egymással szorosan összefüggő területre fókuszál majd:

  1. a betegség megértése;
  2. megelőzés;
  3. a diagnosztika és a kezelés optimalizálása;
  4. az életminőség támogatása;
  5. egyenlő hozzáférés biztosítása.

   A rákbetegség elleni misszió szorosan kapcsolódik az Európai Rákellenes Tervhez, amely szintén a megelőzést, a diagnózist, a kezelést, valamint a betegek és a túlélők életminőségének javítását helyezi a középpontba. A missziós célok eléréséhez a Bizottság nagy hangsúlyt fektet a betegek, betegszervezetek és családtagok bevonására is a különböző akciókba.

   A Horizont Európa program 2021/22-ben 125 millió eurót szán a rákkutatási felhívásokra. Az első missziókhoz kapcsolódó felhívások már megjelentek az ún. missziós munkaprogramban. A 2021-es felhívás célja a rákos betegségek megértésére irányuló UNCAN.eu (understanding cancer) elnevezésű kezdeményezés előkészítése. 2021 decemberében további kutatás-fejlesztési felhívások jelennek majd meg, amelyek a rákos megbetegedések detektálására, a rákos sejtek tulajdonságainak jobb megértésére, valamint a rákos betegek és túlélők életminőségének a javítására irányulnak.

   További információ:

   Utolsó módosítás: 2021. november 18.
   Nyitott pályázati felhívások
   PÁLYÁZZON ÖN IS!
   Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
   Megtekintés