Horizont Európa
Európai Uniós kutatás-fejlesztési és innovációs programok – aktuális kiemelt szakmai rendezvények
EU KFI programok– aktuális kiemelt szakmai rendezvények
2023. augusztus 21.
A különböző európai uniós kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati programokhoz (köztük a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram programterületeihez) kapcsolódó alábbi kiemelt szakmai rendezvényeket ajánljuk figyelmükbe. Ezek a szakmai rendezvények kiváló lehetőséget biztosítanak a kapcsolatépítésre, a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezésére, konzorciumok létrehozására és a legújabb ágazati és szakpolitikai trendek megismerésére.
DÁTUM ESEMÉNY

2023. szeptember 5-8.

13th EASN European Aeronautics Science Network International Conference

"Innováció a repülésben és az űrben az új horizontok megnyitásához" címmel kerül sor Salernóban a 13. EASN nemzetközi konferenciára, ahol az európai légiközlekedési és űrkutatási szektor kiemelkedő személyiségei lépnek fel a tudományos élet, az ipar, a kutatói közösség és a szakpolitikai döntéshozók részéről. A rendezvény lehetőséget ad arra is, hogy a világ minden tájáról érkező tudósok és kutatók a tematikus üléssorozat keretében bemutassák közelmúltbeli eredményeiket.

További információ és regisztráció: 13th EASN International Conference


2023. szeptember 7.

Mobility Talks 21: (Re) – connecting cities: mobility, people, and places


Az online beszélgetés során (amire 16:30 - 18:00 között kerül sor), a résztvevők az élhetőbb terek kialakításának stratégiáit vitatják meg, az utak tervezésétől a különböző közlekedési lehetőségeket összekapcsoló online platform létrehozásán át a városi területek megfelelő kihasználásáig. Az előadás többek között kitér az ilyen változásoknak a környezetre gyakorolt hatására, valamint az érdekeltek felek bevonásának lehetőségeire egy élhetőbb, fenntarthatóbb és kellemesebb környezet megtervezésébe.

Regisztráció és további információk: Mobility Talks 21: (Re) – connecting cities: mobility, people, and places


2023. szeptember 13-14.

CHIST-ERA felhívás-előkészítő konferencia


Várhatóan 2023 őszén jelenik meg a következő CHIST-ERA felhívás, amelyben az NKFI Hivatal támogatja a hazai részvételt. Az online konferencia és workshop célja a felhívás tartalmi véglegesítése. A felhívás két témája:
  1. Többdimenziós földrajzi információs rendszerek (MultiGIS)
  2. Okos szerződések a digitális transzformáción áteső ökoszisztémában (SmartC)
További információk: a pályázati témák előzetes leírása, programtervezet és regisztráció


2023. szeptember 13-15.

European Healthy Soils Konferenciasorozat – 1. alkalom: Soil Fertility


A European Healthy Soils konferenciasorozat első rendezvénye az egészséges talajok és a talaj termékenységének jelentőségével foglalkozik. A svájci Muttenzben megrendezésre kerülő háromnapos konferencia célja, hogy összehozza a talajtudósokat, valamint az ipar, a mezőgazdaság és a közszféra érdekelt feleit, hogy megvitassák az egészséges talajok fenntartását és a bennük rejlő lehetőségeket.

További információ: European Healthy Soils Conference Series


2023. szeptember 19.

Women 4 Wind: How to encourage women to pursue careers in the wind energy sector

Helyszín: online

További információ a rendezvényről: FLOATECH Webinar: Women 4 Wind (floatech-project.com)
Regisztráció: Microsoft Virtual Events Powered by Teams
 

2023. szeptember 19.

SRIDA Industry Roundtable Discussion on the strategic orientation of the AI, data, robotics 2025-2027

Helyszín: online

Az európai Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika partnerség (ADRA) ipari kerekasztal beszélgetést szervez a 2025-27. évi stratégiai kutatási, innovációs és bevezetési terv (SRIDA) orientációiról, hasznos képet adva a pályázatokhoz az ipari partnerek aktuális kutatási igényei tekintetében. A SRIDA a jövőbeni felhívások alapjául szolgál.

Regisztráció és további információ: SRIDA Industrial roundtable.

2023. szeptember 20.

AI-assisted Methods and Tools for ECS Engineering Efficiency – munkaprogram előkészítő online workshop

Helyszín: online

A Kulcs Digitális Technológiák közös vállalkozás a 2024. évi munkaprogram és felhívásai előkészítéséhez 2023. szeptember 20-án online konzultációt tart az elektronikus komponensek és rendszerek energiahatékonyságát célzó módszerekre és eszközökre fókuszáló tartalom meghatározására.

Regisztráció és további információ: KDT JU weboldalán
 

2023. szeptember 20.
2023. szeptember 27.


Kulcs Digitális Technológiák Partnerség K+F prioritás-alkotó workshopok


KDT partnerség az eddigi eredmények és a jövőbeni Horizont Európa és KDT JU munkaprogramok témáinak előkészítésére online workshopokat szervez.

Regisztráció és további információ:
2023. szept. 20 - AI-assisted Methods and Tools for ECS Engineering Efficiency
2023. szept. 27 - Advanced Packaging and 3D Heterogeneous Integration for RF/mm Wave Applications Workshop!
 

2023. szeptember 26.


Seed Meets Technology 2023
Helyszín: Zwaagdijk-Oost, Hollandia

A Seed meets Technology olyan rendezvény, ahol a hangsúly az innovatív vetőmag technológián, a különféle vetőmagfajtákon és a kertészeti vetőmagok értéknövelésén van. A szervezők olyan témákkal kívánják színesíteni az eseményt, mint a vetőmagkezelés, fenotipizálás, vetőmagfeldolgozó berendezések, nemesítési támogatás, fenntartható növényvédelem és termesztési rendszerek.

Regisztráció: Seed meets technology 2023
 

2023. szeptember 26-27.

Future Water World Congress 2023


A Future Water World Congress négy kulcsfontosságú területre összpontosít: a tengerek vizének sótalanítása, a víztisztaságra, a vízszállításra és a jövőbeli ivóvízbiztonságra. Több mint 3000 szakember, a legújabb megoldások, úttörő innovációk, keynote előadások és további érdekes szakmai programok várhatók a két nap alatt!

További információ: The Future Water World Congress


2023. szeptember 15.

Digital transformation of Advanced Materials R&I - online workshop


Az Európai Bizottság online workshopot szervez annak megvitatására, hogy milyen lépésekre van szükség az EU-ban a korszerű anyagkutatás és innováció felgyorsítására, az eredményesség növelésére, és az uniós együttműködést és adatmegosztást ösztönző, megbízható innovációs platform megvalósítására.

Regisztráció és további információk: Korszerű anyagkutatás – digitális transzformáció workshop
Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. szeptember 21.

2023. október 11.
2023. december 7-8.

EIT RawMaterials Expert Forum rendezvénysorozat


Az EIT (European Institute of Innovation & Technology (EIT) keretében működő EIT RawMaterials, amely több mint 300 tagot számláló páneurópai innovációs ökoszisztéma a nyersanyagok területén, szakértői fórumokat szervez az Európai Unió társfinanszírozásával az alábbi témákban: 
  1. EIT RawMaterials Expert Forum: Photovoltaic and Hydrogen Materials Driving the Net-Zero Transition (2023.09.21., Madrid)
  2. EIT RawMaterials Expert Forum: Materials for battery innovation (2023.10.11., Darmstadt)  
  3. EIT RawMaterials Expert Forum: Responsible Sourcing Driving Sustainable Change (2023.12.7-8., Prága)
Kapcsolattartó: Józon Mónika


2023. szeptember 29.


Smart Cities Marketplace: Discussion and Focus groups – First call for topics
Helyszín: online

A Smart Cities Marketplace közös beszélgetésre invitál mindenkit, akit érdekelnek a fenntartható és intelligens városok. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a szakértői eszmecserét és támogassa a városokat a fenntartható működés felé vezető úton.

További információk: Discussion and Focus groups – First call for topics
 

2023. október 10.

EUI@EURegionsWeek: All the knowledge cities need for green transition
Helyszín: Brüsszel

A rendezvényen résztvevők megismerkedhetnek a Porticó-val - amely a városi kérdésekkel kapcsolatos új uniós platform - valamint az European Urban Initiative új városfejlesztési programjával, amelynek célja, hogy megfelelő ismereteket nyújtson a helyi nettó-nulla kibocsátásra való átálláshoz. 

Regisztráció: All the knowledge cities need for green transition?


2023. október 11.

Felhívás Lump Sum projektek megvalósításával kapcsolatos tapasztalatok megosztására

Az Európai Bizottság, a Horizont 2020 utolsó éveiben a K+I projektek lump sum (egyösszegű átalány) finanszírozási modelljének tesztelése alapján, a projektek végrehajtásának egyszerűsítésének és az uniós támogatásokkal kapcsolatos pénzügyi hibák számának csökkentésének céljával, a Horizont Európa munkaprogramjaiban egyre nagyobb arányban vezeti be lump sum finanszírozással kiírt pályázati felhívásokat. A 2018-2020. között lezajlott pilotról az Európai Bizottság Horizon 2020 Lump Sum Pilot címmel jelentést tett közzé.

A KFI Kapcsolattartó Irodák Informális Csoportjának (Informal Group of R&I Liaison Offices [IGLO]) Megvalósítási Munkacsoportja (Implementation Working Group) 2023. október 11-én „IGLO in Action” címmel online workshopot szervez a lump sum projektekkel (a pályázással és a folyamatban lévő projektek menedzselésével) kapcsolatos tapasztalatoknak a további tervezésbe történő beépítése céljából.

A második IGLO workshopra elsősorban az első (március 22-i) workshop résztvevőit várják, azonban lehetőség nyílik új résztvevők bevonására is.

Várjuk olyan lump sum projektek megvalósítóinak jelentkezését, akik szívesen megosztanák tapasztalataikat az „IGLO in Action” workshop résztvevőivel. Jelentkezésüket Völgyes Krisztina részére megküldött e-mailben várjuk, 2023. augusztus 31-ig; a tárgyban kérjük feltüntetni: Jelentkezés az „IGLO in Action” workshopra.

Kapcsolattartó: Borza Beatrix


2023. október 11-12.


Horizont Európa Klaszter 4: Digitális gazdaság, ipar és világűr információs nap
Helyszín: online

Az Európai Bizottság online információs napot tart a Horizont Európa 4. klaszterének 2023. ősszel megnyíló közel 40 pályázati felhívás tartalmáról, szakmai elvárásairól. A klaszter egyes részterületein működő NCP hálózatok kapcsolatépítő rendezvényeket is szerveznek a rákövetkező héten.

Az Információs napokra regisztráció és további információk: Horizon Europe Cluster 4 information days

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. október 12.


Workshop on Software Defined Vehicles - a Holistic Technology Stack – munkaprogram előkészítő online workshop
Helyszín: online

A Kulcs Digitális Technológiák közös vállalkozás a 2024. évi munkaprogram és az abban foglalt felhívások előkészítéséhez online konzultációt tart két fókusztémáról: (1): Service Oriented Framework for the Software defined vehicle of the future. (2): High Performance RISC-V Automotive Processors.

Regisztráció és további információ: KDT JU weboldalán


2023. október 13.

EuroHPC: long-term vision and Work Programme 2024

Helyszín: online

Az ETP4HPC webináriumot szervez az európai szuperszámítógépek fejlesztését támogató EuroHPC partnerség hosszú távú víziójáról és a 2024. évi munkaprogramjáról.

Regisztráció: EuroHPC workshop

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. október 16-20.

European Quantum Technologies Conference (EQTC) 2023

Hannoverben kerül megrendezésre az európai kvantumtechnológiai zászlóshajó program rendezvénye. Az EQTC bemutatja a zászlóshajó program fő tudományos és technológiai pilléreinek kutatási és innovációs tevékenységeit és eredményeit, valamint az európai és a globális kvantumtechnológiai ökoszisztéma legújabb fejleményeit.

Regisztráció és további információk: European Quantum Technologies Conference (EQTC) 2023


2023. október 17.

ERA Chairs, Excellence Hubs szeminárium

Az NCP_WIDERA.NET projekt keretében a prágai Technológiai Központ hibrid transznacionális szemináriumot szervezett a V4 országok és Szlovénia részvételével. A szemináriumon a résztvevők sikeres ERA Chairs és Excellence Hubs projektek koordinátoraitól kaptak tájékoztatást projektjeik eredményeiről, működéséről. Ezt követően a résztvevők tájékoztatást kaptak a 2023-as felhívásokról, melynek során hasznos tippeket is megosztottak a pályázat előkészítésével kapcsolatban.
Magyar részről a Corvinus Egyetem számolt be nyertes „LearnData” Era Chairs projektjéről.
A rendezvényen elhangzott előadások diái az alábbi linken érhetők el:
Transnational seminar on Excellence Hubs and ERA Chairs 2023 calls | Horizon Europe Portal (horizontevropa.cz)

Kapcsolattartó: Tóth Orsolya


2023. október 17-19.


European Conference on EDGE AI Technologies and Applications – EEAI
Helyszín: Athén, Görögország

A KDT JU, az Inside szövetség és az  az EPOSS  technológiai platform az Edge technológiák, a mesterséges intelligencia és a dolgok internete területén folyó legújabb európai kutatások, eredmények és innovatív alkalmazások bemutatására jövőbeni kihívások megvitatására konferenciát szervez.

Regisztráció és további információ: Edge AI weboldalon


2023. október 18-19.

5G Techritory Forum
Helyszín: Riga

A hibrid formában megrendezésre kerülő 5G Techritory Forum az 5G fejlesztéseket és a kapcsolódó szereplőket hozza össze minden évben. Az idei konferencia kiemelt témái: metaverzum – technikai készültség és felhasználási esetek; az 5G kíberbiztonsági aspektusai; 6G kutatás és fejlesztés; Nyílt RAN bevezetése; 5G a védelemben.

További információ: 5G Techritory

Kapcsolattartó: Németh Edina2023. október 24-25.

Clean Energy Transition Partnership Conference (CETP Conference)

Az online konferencia célja a tiszta energiaforrásokra történő átmenet felgyorsítása érdekében megvalósítható stratégiák, innovatív megoldások és együttműködési kezdeményezések összehangolása. Szó lesz többek között arról, hogy a CETP miként járulhat hozzá fenntartható energetikai hálózatok megvalósításához, a CETP partnerségi lehetőségekről (beleértve a nyertes projektek tudásközösségét és az eredményhálózatokat) és bemutatásra kerülnek a CETP 2022-es pályázati felhívás nyertes projektjei.

A rendezvény részét képező CETP Info Day (2) keretében október 25-én lehetőség lesz a 2023-as a felhívás kapcsán felmerülő kérdések tisztázására, és alkalom adódik konzorciumépítésre a matchmaking platformon.

Regisztráció: CETPartnership Event and Matchmaking Platform További információ a rendezvény programjáról: CETPartnership | Annual Conference

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2023. október 24-25.


Security Research Event
Heyszín: Brüsszel, Belgium

A rendezvényre ipari szereplőket, politikai döntéshozókat és kutatókat várnak, hogy megvitassák az EU SecurityResearch aktuális helyzetét és jövőbeli kihívásait. A rendezvény fő témája: "Társadalmi átalakulások, éghajlatváltozás és digitalizáció - a biztonságkutatás új paradigmája?". Az eseményen az Európai Bizottság által finanszírozott projektek is bemutatkoznak!

Regisztráció: Security Research Event


2023. október 24-25.


Európai Biztonsági Kutatási Találkozó (Security Research Event) 2023

A SRE 2023 rendezvény az európai biztonsági kutatási szereplők éves találkozója, ahol az ipar, a szakpolitikai döntéshozók és a tudásintézmények eszmét cserélnek polgári célú európai biztonsági kutatás-fejlesztési célkitűzésekről, fejlesztésekről.
Az eseményről készült videofelvételek elérhetők itt:
október 24.: https://www.youtube.com/watch?v=dTKfTqPLL7I
október 25.: https://www.youtube.com/watch?v=j_mFOX7GC6w

Kapcsolattartó: Mészáros Gergely


2023. október 25-27.

European Big Data Value Forum (EBDVF)


A Big Data Value Association (BDVA) Valenciában szervezi meg éves zászlóshajó konferenciáját. A konferencia az adatok és a mesterséges intelligencia (MI) területét érintő olyan technológiai fejlesztésekre fókuszál, mint az ágazati adatterek, ipari MI, megbízható MI, szuperszámítógépek, és a metaverse, valamint azok egyes alkalmazási területei, mint például a mobilitás, az egészségügy, a gyártás és az élelmiszeripar.

Regisztráció és további információk: European Big Data Value Forum (EBDVF)


2023. október 26.

EIT FOOD – The future of food conference 2023


Az EIT Food a világ legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő élelmiszer-ipari innovációs közössége, melynek célja olyan élelmiszerek előállítása, amelyek nem csak fenntarthatóak, hanem mindenki számára egészségesek. A konferencia kiváló lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre, jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezésére, konzorciumok létrehozására és a legújabb élelmiszeripari és élelmiszerpolitikai trendek megismerésére.

További információ: The Future of Food Conference


2023. november 7-9.

Tomorrow.Mobility World Congress

A Tomorrow.Mobility World Congress (TMWC) a fenntartható és intelligens városi mobilitás felgyorsításának kiemelkedő eseménye. A Barcelonában megrendezésre kerülő világkongresszus célja, hogy a mobilitási és közlekedési szektor globális etalonjaként működjön, olyan egész évben működő digitális platformmal és egy innovációs központtal kombinálva, amely vonzza az iparág kulcsszereplőit.

További információ és regisztráció: Tomorrow.Mobility World Congress


2023. november 7-9.

Smart City Expo World Congress


A Barcelonában megrendezésre kerülő Smart City Expo World Congress a világ legnagyobb és legjelentősebb, városi innovációval foglalkozó rendezvénye, ami összekapcsolja a különböző érdekelteket egy fenntarthatóbb jövő érdekében. A szervezők és a résztvevők célja példát mutatni a sokszínűség és a fenntarthatóság hétköznapjainkba történő beépítésének lehetőségeire.

További információ: Smart City Expo World Congress


2023. november 8-9.

European AI, Data and Robotics Forum (ADRF) 2023


A Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika (ADRA) partnersége által Versailles-ban megrendezésre kerülő első MI, Adat és Robotika Fórumának (ADRF) célja a fenti ágazatok európai jövőjének megvitatása. Az idei ADR fórum fókusza: "Generatív MI az európai társadalom és ipar számára". A konferencia célja a generatív MI kutatások legfrissebb eredményeinek bemutatása, és az európai ADR ökoszisztéma előtt álló lehetőségek és kihívások feltárása. A konferenciát hibrid formában szervezik.

Regisztráció és további információk: European AI, Data and Robotics Forum (ADRF) 2023


2023. november 13-14.

SET Plan conference: Strategic Energy Technology Plan

A legmagasabb szintű szakpolitikai konferencia keretében a szakpolitikai és tudományos előadások mellett az innovációs újdonságok megismerésére és a szakmai kapcsolatok építésére is lehetőségük nyílt a résztvevőknek.
A konferencia videófelvétele a rendezvény honlapján visszanézhető: https://setplanevent.presidencyeu.es/

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2023. november 14-15.

Battery Innovation Days


A
Batteries Europe, a Batteries European Partnership Association és a Batteries 1st and 2nd IPCEIs két napos hibrid konferenciát szervez 2023. november 14-15. között Bordeux-ban, amely keretében szakpolitikai döntéshozók, kutatók és az ipar képviselői folytatnak eszmecserét kutatásfejlesztési és innovációs lehetőségekről az akkumulátor szektorban. 

További információk: https://www.accelevents.com/e/battery-innovation-days-2023

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2023. november 20-24.

European Hydrogen Week 2023


Az Európai Bizottság, a Clean Hydrogen Partnership és a Hydrogen Europe közös szervezésében Brüsszelben kerül sor a hidrogén és hidrogéntechnológiák ágazat egyik legjelentősebb európai rendezvényre.  A rendezvény közel 200 előadót és több mint száz kiállítót vár 25 szekció és további kapcsolódó események keretében. A rangos szakpolitikai konferencia mellett a rendezvény keretében B2B fórumra is sor kerül, valamint kiállítási lehetőség is lesz. Az ipari trendek mellett innovációkról és új technológiákról, valamint olyan égető kérdésekről is szó lesz, mint a szabályozási környezet és a piaci verseny. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A szakpolitikai konferencia programja és további információk a rendezvény honlapján már elérhetők.


2023. november 21-23.

European Mission Soil Fair


Az EU Soil Observatory Stakeholder’s Forum és a PREPSOIL közös szervezésében kerül sor Madridban első European Mission Soil Fair rendezvényre, melynek célja, hogy láthatóságot biztosítson a talajvédelemmel, a talaj helyreállítással és a talaj megfigyelésével foglalkozó kutatók számára, valamint segítse a nemzetközi partnerkeresést és a kapcsolatépítést.

További információ: European Mission Soil Fair


2023. november 22-23.

Európai Chip Közös Vállalkozás (Chips JU) indító konferencia


Brüsszelben kerül megszervezésre az új Európai Chip Közös Vállalkozás (a Kulcs Digitális Technológiák JU utódja) indítókonferenciája. A  rendezvény áttekintést ad a terület stratégiai célkitűzéseiről és jövőbeni menetrendjéről.

Regisztráció és további információk hamarosan elérhetők lesznek a KDT JU weboldalán


2023. november 22-23.

Quantum Technologies in Europe konferencia


A QuantERA ERA-NET vezető európai hálózat az Európai Unió spanyol elnökségének égisze alatt az Agencia Estatal de Investigación spanyol kutatási ügynökséggel közösen kétnapos, magas szintű kvantumtechnológiai konferenciát szervez Madridban. A konferencia célja a kvantumtechnológiák fejlesztése előtt a kutatás és az európai szakpolitikák vonatkozásában álló kihívások kezelése, valamint a tudományos eredményeknek a társadalomhoz történő eljuttatásának megkönnyítése, és a gazdasági és társadalmi jólét javítására irányuló új lehetőségek feltárása. A magas szintű esemény egyedülálló lehetőséget kínál a kvantumtechnológiával foglalkozó kutatók, menedzserek és gyakorlati szakemberek számára tudásuk megosztására, a kihívások megvitatására, és az európai szintű együttműködés elősegítésére ezen a gyorsan fejlődő területen. A konferencia programja és a regisztráció (szeptembertől) a QuantERA honlapján érhető el.

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. november 27-28.


Carbon capture, utilization and storage Forum 2023
Helyszín: Alborg, Dánia

További információ az eseményről: Carbon capture, utilisation and storage Forum (europa.eu)


2023. november 30 - 2023. december 1.


Európai Chip Közös Vállalkozás (Chips JU) indító konferencia – új dátum

Helyszín: Brüsszel, Belgium

Az új Európai Chip Közös Vállalkozás (a Kulcs Digitális Technológiák JU utódja) indítókonferenciája áttekintést ad a terület stratégiai célkitűzéseiről és jövőbeni menetrendjéről.

Regisztráció és további információk hamarosan elérhetők lesznek a KDT JU weboldalán 


2023. december 6-7.

Circular Bio-Based Europe Joint Undertaking Stakeholder Forum 2023


"Mit hoz a jövő az európai bioipari szektor számára?" ez a kérdés lesz a fő témája a CBE JU első stakeholder fórumának, amely 2023. december 6-7-én kerül megrendezésre Brüsszelben. A rendezvényre várják az ágazat minden szereplőjét - termelőket, kutatókat, ipari szereplőket és a kormányzati szféra döntéshozóit is.

Regisztráció és további információ: CBE JU Stakeholder Forum 2023


2023. december 11.

Smart Networks & Services – 2024. évi munkaprogram bemutató webinárium

Az Európai Smart Networks and Services közös vállalkozás (SNS JU) közzé tette 2024. évi munkaprogramját, az abban foglalt 2024. évi pályázati felhívásokat. Az SNS JU a munkaprogram bemutatására rövid webináriumot tart.
A webinárium videófelvétele és prezentációi elérhetők itt: Smart Networks & Services – 2024. évi munkaprogram bemutató

Regisztráció és további információ: SNS R&I Work Programme 2024 Briefing Session

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. december 12.

USA CHIPS & Science Act – EU Chips Act
Helyszín: hibrid: Brüsszel (Belgium) / online

A brüsszeli székhelyű Science|Business és az amerikai Center for Strategic & International Studies (CSIS) közös rendezvényen vitatja meg a félvezető kutatások transzatlanti együttműködésének lehetőségeit. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is kiemelt kutatási területen alakuló partnerség számos kihívás elé állítja a szakembereket, ezek áthidalását célozza meg a decemberi rendezvény. Az akadémiai és ipari szakértők, valamint politikai döntéshozók közreműködésével tartott eseményre online becsatlakozási lehetőséget biztosítanak a szervezők.

Részletes program és regisztráció: https://sciencebusiness.net/events/chips-meets-chips-transatlantic-cooperation-semiconductor-research

Kapcsolattartó: Pivarcsiné Fekete Dóra, Németh Edina


2023. december 12.

Large AI Grand Challenge – webinárium

Az AI-Bosst projet online tájékoztatót tart az AI Grand Challenge díjról. A projekt célja, hogy ösztönözze az innovációt és a kiválóságot a nagy nyelvi modellek területén. A nyertes projektek között 1 millió eurós díjazást osztanak szét (projektenként
max. 250.000 €) és GPU-órákat kapnak a Leonardo vagy LUMI szuperszámítógépeken.

Regisztráció és további információ: AI Grand Challenge

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. december 14.

DSSC Insight Series: Achieving Convergence in Data Spaces

Helyszín: online

Európa szerte több szövetség – pl. FIWARE, BDVA, IDSA, GAIA-X – dolgozik szektorális adatterek létesítésén. A szövetségek összefogásának eredményeként létrejött a Data Spaces Business Alliance (DSBA), amelynek célja az adatterek terjedésének ösztönzése és a konvergencia előmozdítása több téren – pl. technikai kérdések, adatok megosztása, adatszuverenitás, szakpolitikai keretrendszerek. A Data Spaces Support Centre (DSSC) webináriumot szervez a technikai konvergencia (pl.közös referencia keretrendszer, architectúrák és modellek, specifikációk és implementációk, interoperailitás, adathordozhatóság) témájában.

Regisztráció és további információ: Convergence in Data Spaces

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. január 16-19.

HiPEAC Conference
Helyszín: München (Németország)

A kutatási eredményeket bemutató HiPEAC (High Performance, Edge And Cloud computing)  konferencia szekciók/előadások/poszterek témái többek között: architektúrák, programozási modellek, operációs rendszerek, beágyazott és kiberfizikai rendszerek, biztonság kritikus rendszerek, kiberbiztonság, energiahatékonyság és gépi tanulás.

Regisztráció és további információ: HiPEAC 2024

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. január 26.


Clean Hydrogen Partnership Info Day 2024 (online)

A Clean Hydrogen JU Partnership információs nap keretében mutatja be a 2024-es pályázati felhívásokat és a pályázati konstrukciót, kitérve az új lump-sum költségvetési modellre is. Az információs napra az alábbi linken lehet regisztrálni:
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Clean_Hydrogen_Partnership_Infoday_2024

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. február 5-6.

From Research to Reality – Digital Solutions to European Challenges
Helyszín: Brüsszel (Belgium)

A konferencia az EU digitális szakpolitika számos kiemelt területét vitatta meg – többek között a virtuális világ és a web 4.0, a mesterséges intelligencia és alkalmazási területei, a chips rendelet, és a kiberbiztonság aktualitásait. Gyakorlati workshopokra is sor került, például a pályázatok értékelésének tapasztalatairól, a Horizont Európa partnerségekről, valamint a kaszkád finanszírozásokról.
Az eseményről készült videófelvétel elérhető a Research to Reality konferencia honlapján.

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. február 8.

Interreg Danube Region Programme webinárium
Helyszín: online

Az Academia Europaea Budapesti Tudásközpontja által 10:30-12:15 között angol nyelven online (Zoom platformon) megszervezésre kerülő webinárium első felében az Interreg Danube Region Programme pályázata kerül bemutatásra általánosságban (pontosan mi ez a konstrukció és hogyan kell ilyen pályázatot készíteni), a második felében pedig egy konkrét nyertes pályázat, a Tid(y)Up példáján keresztül a Duna vízgyűjtő medencéjének mikroműanyag- szennyezettségéről gyűjtött tudományos adatok kerülnek bemutatására.

Az idei Interreg pályázatok beadási határideje április 3., az előadásokat követően lehetőség lesz kérdések feltevésére is.
A program részletes leírása és az esemény zoom linkje itt érhető el.


2024. február 9.

Europe’s Rail Info Day 2024
Helyszín: online

A rendezvény résztvevői betekintést nyerhetnek az Europe’s Rail Research and Innovation Programme célkitűzéseibe, és részletesen megismerhetik a  „Europe’s Rail Call for Proposals 2024” felhívást is.

Bővebb információ: Europe's Rail Info Day 2024

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 13-14. 

Charting the course towards a Sustainable Blue Economy
Helyszín: Brüsszel (Belgium)

A konferencia célja, hogy bemutassa a partnerség éghajlat-semleges, fenntartható, termelékeny és versenyképes „kék-gazdaság” kialakításában elért eddigi eredményeit és a 2024 februárjában megnyíló új felhívásokat. A szimpóziumon kutatók, politikai döntéshozók, vállalati szakemberek és a civil társadalmi szervezetek képviselői is részt vesznek majd.

További információ: Charting the course towards a Sustainable Blue Economy

Kapcsolattartó:
Szemere Dorottya


2024. február 13-15.

e-Mobility Expo World Congress
Helyszín: online

A Mobility World Congress a közlekedés, az ökovárosok, az energia, az ipar 4.0 és a biztonságtechnikai megoldások témájában nyújt inspirációt a szakemberek számára.

További információ: https://www.eiturbanmobility.eu/events/emobility-expo-world-congress/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 14.

Urban Lunch Talk 24: From Challenges to Solutions: Exploring Gender Perspectives in Urban Planning, Migration, and Integration
Helyszín: online

Ezen a webináriumon a DUT Partnerség szakértői bemutatják, hogy a városok milyen stratégiákat alkalmazhatnak az integráció előmozdítása, az egyenlőség és a városminőség javítása érdekében. A dinamikus beszélgetés témái között szerepel a nők integrációja is.

Bővebb információ: https://dutpartnership.eu/urban-lunch-talk-24/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 15.

Green technologies, energy and digitalisation for a sustainable future
Helyszín: Ljubljana (Szlovénia)

A rendezvény kiváló lehetőséget teremt kapcsolatépítésre a „green technology”, illetve az „energy for a sustainable future” területén. Az esemény teret biztosít a közeljövőben kiírásra kerülő nemzetközi pályázatokhoz kapcsolódó konzorciumok létrehozásának, amelyek olyan témákra összpontosítanak, mint a klímaváltozás, az energia és a mobilitás.

Bővebb információ: Green technologies, energy and digitalisation for a sustainable future

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 21.

DUT Scientific Consultation Workshop
Helyszín: Karlsruhe (Németország)

A co-creation folyamat célja, hogy az érdekelt felek részt vehessenek a 2024 szeptemberében induló harmadik DUT-pályázat témáinak meghatározásában. Ezen a workshopon a partnerség lehetőséget biztosít a résztvevők számára a stratégiai kidolgozásában és az új felhívások tervezésében.

Bővebb információ: DUT Scientific Consultation Workshop

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 22.

Launch event: showcasing the future of innovation in AI, Data & Robotics
Helyszín: online

Az Európai Bizottság, a Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika partnerség (ADRA) és az AIonDemand projekt közös online rendezvényt szervez, amelyen 54 Horizont Európa programból finanszírozott projekt mutatja be röviden a terveit, eredményeit. A rendezvény remek lehetőséget biztosít a területen aktív szereplők és projektjeik megismerésére.

Regisztráció és további információ: Future of Innovation in AI, Data & Robotics

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. február 22-23.

Kutatási infrastruktúrák - Pályázatértékelő rendezvény

Helyszín: Prága (Csehország)

Várhatóan hibrid formában kerül megrendezésre a 2024-es Horizon Europe kutatási infrastruktúra területén pályázói számára az a próbaértékelési fórum, amelyen ötleteket, javaslatokat kaphatnak a pályázók projektjavaslataik kidolgozásához a benyújtást megelőzően.    
További információ és regisztráció rövidesen.

Kapcsolattartó: Dr. Juhász Györgyi


2024. február 26.

Horizon Europe for Business konferencia
Helyszín: Varsó (Lengyelország)

A lengyel National Centre for Research and Development (NCBR) által indított HE4Business kampány nyitórendezvényén résztvevők megismerhetik a Horizont Európa keretprogramban a vállalatok előtt álló lehetőségeket. A lehetőségek feltérképezése és a kapcsolatépítés mellett a hatékony üzleti prezentációs technikákról szóló workshopon (pitching) is alkalmuk lesz részt venni.
Az esemény a résztvevők széles köre előtt nyitott, nagy hangsúlyt fektetve az üzleti szektorra, különös tekintettel a kkv-kra és az induló vállalkozásokra.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
További információ és regisztráció: https://www.kpk.gov.pl/wydarzenia/horizon-europe-for-business-conference

Kapcsolattartó: Tóth Orsolya


2024. február 28.

Mobility Talks 23: How can data help us solve our mobility challenges?
Helyszín: 2024. február 28., online

Ezen az online beszélgetésen a szakértők a városi mobilitásban történő adatfelhasználás esettanulmányait és jó gyakorlatait vitatják meg, rávilágítva a városi mobilitásban történő adatfelhasználás legnagyobb kihívásaira és a jövőbeni lehetőségekre.

Bővebb információ: https://dutpartnership.eu/dut-events/dut-scientific-consultation-workshop-call-2024/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 29.

Road to the Data Spaces Symposium
Helyszín: online

A Data Spaces Support Centre (DSSC) webináriuma előzetes tájékoztatást nyújt a 2024. évi Data Space Symposiumban várható újdonságokról, programokról.

Regisztráció és további információ: Road to Data Space Symposium - előzetes webinárium

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. március 5.

Agroecology 1st call information webinar

A webinárium fő célja az új partnerség bemutatása, valamint a pályázat-benyújtási rendszer működésének ismertetése volt.
További információ: https://agroecology.ptj.de/call1
Az eseményről készült videofelvétel és a prezentációk itt elérhetők.

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. március 5-6.

SAVE THE DATE – Clean Aviation Annual Forum 2024
Helyszín: Brüsszel (Belgium)

A Charting the Skies of Tomorrow: The Sustainable Aviation Revolution címmel megrendezésre kerülő éves légiközlekedési fórum a fenntarthatóság és az innováció ötvözésére fókuszál: az elektromos, hibrid-elektromos és hidrogénüzemű repülőgépek ígéretes utat jelentenek a klímasemlegességi célok eléréséhez. A légiközlekedési ágazat és a kormányok közösen feszegetik a határokat, hogy 2035-re üzembe helyezzék az új repülőgépeket.

Az esemény programja és a regisztrációs felület a konferencia honlapján lesz elérhető.


2024. március 12-14.

Data Spaces Symposium
Helyszín: Darmstadt (Németország)

A 2024. évi Data Space Symposium a Data Spaces Support Centre (DSSC) és a Data Spaces Business Alliance közös szervezésében valósul meg. A rendezvény során számos, az európai adatterek területén aktív szervezet fejlesztéseiről, a terület szakpolitikai fejleményeiről kaphatunk hírt. Többek között jelen lesz az Európai Bizottság Horizont Európa felhívásokért és adatstratégiáért felelős egysége, az International Data Spaces Association (IDSA), a Big Data Value Association (BDVA) , a Gaia-X Association és a FIWARE.  Az adatterek technológiai, üzleti és jogi kérdései mellett számos vertikális adattér – mobilitás, turizmus, energia, mezőgazdaság, gyártás, logisztika, nyelv, média, kultúra, egészségügy – fejleményei is bemutatásra kerülnek.

Regisztráció és további információ: Data Space Symposium 2024

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. március 13-15.

Európai Robotika Fórum (ERF 2024) – Megnyílt a regisztráció
Helyszín: Rimini (Olaszország)

Az Európai Robotika Fórum multidiszciplináris kutatásra és alkalmazásokra fókuszáló workshopokkal és kiállítással és intézménylátogatásokkal várja az érdeklődőket. A rendezvény a klasszikus robotika klasszikus aspektusai – pl. mechatronika,
irányítástechnika, érzékelés és kogníció – mellett a társadalmi hatásokra, etikai és jogi kérdésekre, valamint a mesterséges intelligencia és adatokkal való összefüggés témáit is megvitatja. A rendezvényen 800-1000 kutató és ipari szereplő vesz részt.

Regisztráció és további információ: ERF 2024

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. március 15.

Translating the EU Green Deal into local action

Szeretnéd Te is alakítani az európai klímapolitika jövőjét? Új, többszintű kormányzásra van szükség, amely hidat képez az uniós kezdeményezések és a közvetlenebb finanszírozási megoldások között, hogy az EU Green Deal megvalósulhasson. Az eseményről készült videofelvétel megtekinthető az alábbi linken.

További információ: https://abbflanders.be/greendeal

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. március 18-19.

European Innovation Council Summit 2024
Helyszín: Brüsszel (Belgium)

Az Európai Innovációs Tanács éves konferenciájára az Európai K+I hét nyitórendezvényeként kerül sor. Az EIC az innovációs lánc teljes terjedelmét lefedő Pathfinder, Transition és Accelerator nyitott és tematikailag célzott felhívások keretében támogatja az európai technológiák fejlesztését és terjedését. A konferencián szakpolitikai fejleményeket vitatnak meg, az európai innovátorokat foglalkoztató kérdésekről – pl. szellemi tulajdonjogok, befektetések, start-up és scale-up kihívások – workshopokat szerveznek, valamint kiállításon mutatják be sikeres EIC projektek fejlesztéseit.
A csúcstalálkozóról készült videófelvétel elérhető: EIC Summit 2024

Regisztráció és további információ: EIC Summit 2024

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. március 18-21.

Kutatási és Innovációs Hét 2024 / Research and Innovation Week 2024

A 2024. évi Kutatási és Innovációs Hét a kutatási és innovációs keretprogramok elmúlt 40 évét ünnepelte, továbbá megvitatásra kerül a K+I jelenlegi szerepe, és a keretprogramok hozzájárulása az EU jövőbeli prioritásaihoz.
A rendezvénysorozatról készült videofelvétel az esemény honlapján elérhető.

Kapcsolattartó: Schultheisz Máté


2024. március 20-21.

European Research and Innovation (R&I) Days 2024

Helyszín: Brüsszel / online

A vezető európai KFI rendezvény első programterve már elérhető:
https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/events/upcoming-events/research-innovation-days


2024. március 20-21.

Európai Kutatási és Innovációs Nap – a Bizottság éves kiemelt rendezvénye

A résztvevők további információt kaphatnak a Horizont Európa programról, - beleértve a 2025–2027 közötti időszakra szóló stratégiai tervet és a Widening eszközt-; a zöld és digitális átállást segítő K+I támogatásokról és sok más érdekes témáról.

A programról, az előadásokról és az előadókról hamarosan bővebb információ lesz elérhető: itt

Kapcsolattartó: Dr. Juhász Györgyi


2024. április 9-11.

16th International Advanced Battery Power Conference
Helyszín: Münster

A háromnapos konferencia témája az akkumulátorfejlesztések és azok felhasználása. A rendezvény első napjának központi témája az akkumulátortechnológiák, aminek keretében a résztvevők megismerhetik a legújabb technológiai fejlesztéseket.

További információk: https://battery-power.eu/en/

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. április 10.

Budapest Hydrogen Summit

A Budapesten megrendezésre kerülő rendezvény fórumot teremt a közép-kelet európai iparnak és döntéshozóknak a szakterület kihívásainak megvitatására.
Az idei csúcstalálkozó témái között: a hidrogén szerepe az energia átmentben; regionális együttműködés a hidrogéngazdaság felgyorsítására; lehetőségek a hidrogéntermelés, -tárolás, -szállítás és -felhasználás területén; új projektek és trendek az innovációban; versenyképesség és a zöld hidrogén; a hidrogénprojektek finanszírozásának felgyorsítása.

Bővebb információ: Home - Budapest Hydrogen Summit
Regisztráció: Tickets - Budapest Hydrogen Summit

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. április 10-12.

Mobil.TUM 2024 - The Future of Mobility and Urban Space
Helyszín: München

Az EIT Urban Mobility szponzorálja a mobil.TUM 2024-et, Németország legnagyobb angol nyelvű tudományos konferenciáját, amelynek témája "The Future of Mobility and its relationship with Urban Space".  A konferencia elsődleges célja, hogy összehívja a tudományos élet, a magánszektor, a közintézmények és a civil társadalom érdekelt feleit, hogy megvitassák a mobilitási szektor kihívásait.

További információ: https://www.eiturbanmobility.eu/events/mobil-tum-2024-the-future-of-mobility-and-urban-space/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. április 10-12.

DUT Conference 2024 online

A Driving Urban Transitions (DUT) Partnerség célja a városok fenntarthatóvá, élhetővé és befogadóbbá válásának támogatása! Az online konferencia célja, hogy az összes érdekelt fél véleményét figyelembe véve, elősegítse a globális, nemzeti és helyi szintű megoldások kidolgozását.

További információ: https://www.delegia.com/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. április 11. 

Cleantech Conference: Driving Sustainable Innovation
Helyszín: Brüsszel

A Cleantech-konferencia rávilágítani arra, hogyan lehet környezetbarát technológiával előállítani különféle műszaki eszközöket és alkatrészeket Európában, továbbá elősegíteni az együttműködést és a tudásmegosztást az érdekelt felek között.

További információ: https://cinea.ec.europa.eu/programmes/innovation-fund/cleantech-conference-driving-sustainable-innovation_en

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. április 11-13.

Open Food Conference
Helyszín: Leuven

Az úgynevezett „Farm2Fork” stratégia négy éve került bevezetésre, így érdemes áttekinteni, mi történt ez alatt az idő alatt, hogy milyen következtetéseket lehet levonni. A konferencia célja a nyílt párbeszéd lehetőségének megteremtése, valamint a szinergiák kialakítása a kormányzat, az ipar és a szakértők között, a további együttműködés érdekében.

További információ: https://openfoodconference.eu/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. április 15-18.

EIT Urban Mobility – Innovation Days

Az online rendezvény célja, hogy a városi mobilitásban kulcsfontosságú szerepet játszó stakeholdereket összehozza. A b2match platform lehetőséget biztosít a projektötletek bemutatására és ismertetésére, valamint 1:1 meetingek szervezésére is. A platformon keresztül tartott "information session"-ök témája a sikeres pályázatírás, a pénzügyi fenntarthatóság és az értékelési folyamat ismertetése lesz.  A b2match platform 2024. június végéig lesz nyitva.

További információ: https://eit-urban-mobility-innovationdays2024.b2match.io/home

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. április 15-18.


Transport Research Area – 2024 (TRA-2024)
Helyszín: Dublin

A háromnapos rendezvény keretében kutatók, szakpolitikai döntéshozók, valamint az ipar képviselői párhuzamos szekciók keretében vitatják meg, hogy a kutatás és innováció miként járulhat hozzá a közlekedési szektor klímasemleges átalakításához. Többek között a következő témákról lesz szó: fenntartható városi közlekedés, költséghatékony megoldások a zéró kibocsátású nagy teljesítményű járműveknél, fenntartható közlekedés klímasemleges és okos városokban, körforgásos megoldások az erőforrás-gazdálkodás során.

A konferencia programja: https://traconference.eu/tra-2024-programme/
Bővebb információ: Transport Research Arena- TRA – BATT4EU (bepassociation.eu)
Regisztráció: Registration - TRA: Transport Research Arena | Dublin 2024 (traconference.eu)

Kapcsolattartó: Józon Mónika; Szemere Dorottya


2024. április 16-17.

Nutrients in Europe research meeting

A kétnapos konferencia sorozat célja, hogy bemutassa a Horizont 2020, a LIFE, az Interreg és más K+F programok keretében a közelmúltban kifejlesztett tápanyag-újrahasznosítási innovációkat.

További információ:
https://phosphorusplatform.eu/activities/conference/nerm
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events/3WjiVunxm0t5j4zQlVax3Q/overview

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. április 16-18.

Smart Systems Integration Conference and Exhibition (SSI 2024)
Helyszín: Hamburg (Németország)

A konferencián az Európai Bizottság, valamint a terület ipari és akadémiai szakértői bemutatják a kutatási és innovációs eredményeket, a szekciókban pedig a terület jövőjéről tartanak szakpolitikai vitákat. Az idei év célzott témái:
  • Component developments for Smart Systems
  • System integration aspects concerning hardware and software
  • Applications: Mobility, Energy, Industry, Biomedical, Healthy Living
Regisztráció és további információ: Smart Systems Integration Conference and Exhibition

Kapcsolattartó: Németh Edina2024. április 18.

Upscaling Innovation Across the European battery value chain (BEPA webinar)

A BEPA által szervezett webinárium témáját az akkumulátortechnológiák piacravitelének kihívásai adják.

Bővebb információ: assistant.commbepa@clerens.eu
Program: value-chain-webinar-agenda.png (1414×2000) (bepassociation.eu)
Regisztráció: Microsoft Virtual Events Powered by Teams

Kapcsolattartó: Józon Mónika

2024. április 19.

COST webinárium
Helyszín: online

A brüsszeli litván KFI liaison iroda (LINO), a lengyel NCBR brüsszeli irodája, a Business & Science Poland, a szlovén Business & Research Association, az ELTE, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tisztelettel közös szervezésében kerül megrendezésre a „How much does it COST to bring researchers and innovators together?” című online esemény.
A webinárium elsődleges célja a COST program bemutatása, kiemelve Litvánia, Lengyelország, Szlovénia és Magyarország tapasztalatait.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrációs link: REGISTRATION

Kapcsolattartó: Dávid Ágota


2024. április 25.

Instruments to support battery manufacturing under the Innovation Fund – stakeholder workshop
Helyszín: Brüsszel / online

Az Európai Bizottság Klíma Főigazgatósága workshop keretében mutatja be az Innovation Fund, valamint a European Investment Bank támogatási konstrukcióit és időszakos pályázati felhívásait az akkumulátorgyártó szektorban.

Bővebb információ: https://climate.ec.europa.eu/eu-action/eu-funding-climate-action/innovation-fund/competitive-bidding_en
Regisztráció április 15-ig: EUSurvey - Survey (europa.eu)

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. április 25.

Urban Lunch Talk #26 – Envisioning a Sustainable Future: PEDs and Climate-Neutral Cities
Helyszín: online

Mit jelent valójában klímasemlegesnek lenni? Hogyan járulnak ehhez hozzá a Driving Urban Transitions Partnerség Positive Energy District tématerületének felhívásai? Milyen mutatók relevánsak? Tényleg csak a mutatókról és a mennyiségi adatokról van szó, vagy a helyi városfejlesztés és a klímasemlegesség átfogóbb szemléletet követel meg?
Az Urban Lunch Talk 26. epizódja a fenti kérdéseket járja körül, és feltárja a fenntartható, élhető városok tágabb víziójának bonyolult kapcsolódási pontjait.

További információ: https://dutpartnership.eu/urban-lunch-talk-26/
Az esemény videófelvétele elérhető a DUT partnerség Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/@dutpartnership542

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. április 25.

Mobility Talks 24: Zero-emission mobility in cities - what's the plan?
Helyszín: online

A webinárium célja az európai városok zéró kibocsátással kapcsolatos különböző megoldásainak bemutatása. Az előadók saját tapasztalataikat és ágazati ismereteiket felhasználva gyakorlati példákon keresztül mutatják be, hogyan formálható a városi mobilitás a 2030-as klímacélokkal összhangban.

További információ, és az eseményről készült videófelvétel elérhetősége: https://www.eiturbanmobility.eu/events/mobility-talks-24-zero-emission-mobility-in-cities-whats-the-plan/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. április 30.

Learnings and reflections from the updated overview on 15-minute City practices in Europe and beyond

A webinárium célja, hogy bemutassa 100 város jó gyakorlatát a Driving Urban Transitions Partnerség "15 min cities" témaköréhez kapcsolódóan.

További infromáció: https://dutpartnership.eu/15mc-webinar/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. április 30.

DUT’s Mapping of 15-minute City Practices – Results Webinar
Helyszín: online

Ez a webinárium azoknak szól, akik szeretnének tanulni és tapasztalatot cserélni az európai városok mobilitásra vonatkozó gyakorlatáról, különös tekintettel a személyes mobilitásra, a várostervezésre és a közterekre, a városi logisztikára és szolgáltatásokra, valamint az innovatív kormányzásra.
A szervezők a Driving Urban Transitions Partnerség „15min cities” tématerületéhez kapcsolódóan 100 város, több mint 400 „best practice”-ét térképezik fel, valamint hat, a témához kapcsolódó esettanulmányt is bemutatnak majd.

További információ: https://dutpartnership.eu/urban-lunch-talk-26/

Az esemény videófelvétele elérhető a DUT partnerség Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/@dutpartnership542

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. május 6-7.

#StrongerTogether: SSAH and the future of evidence-informed policymaking.
Helyszín: Tervuren, Belgium

A 2024-es belga EU Elnökség alatt megrendezésre kerülő konferencia fő célja az aktív párbeszéd a társadalomtudományok és művészetek területén kutatók, kutatástámogató intézmények és politikai döntéshozók között.

További információ a konferenciáról: https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/en/events/strongertogether-ssah-and-the-future-of-evidence-informed-policymaking/
Regisztráció: https://www.belspo.be/belspo/EUBelgium24/2024050607_StrongerTogether_en.stm
              
Kapcsolattartó: Pivarcsiné Fekete Dóra


2024. május 14-15.


Europe united against old and new pandemics (cluster 1), aka Conference on Preparedness
Helyszín: Antwerpen

A rendezvény fő célja annak a megvitatása, hogy Európa felkészültebb legyen jövőbeli pandémiák esetén. Bemutatásra kerül a 2025-ben induló Pandemic Preparedness Partnerség alapjául szolgáló Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA) is.

További információ: https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/en/events/europe-united-against-old-and-new-pandemics-cluster-1-aka-conference-on-preparedness/

Kapcsolattartó: Horváth Klára


2024. május 14-15.

Photonics Partnership Annual Meeting 2024
Helyszín: Brüsszel

A Horizont Európa fotonikai partnerségének éves konferenciája az európai fotonika jövőjére összpontosít, így többek között bemutatásra kerül a globális fotonikai piacról készült legújabb tanulmány. A rendezvény második napján workshopok keretében finanszírozási lehetőségekről, valamint a Photonics21 partnerség munkacsoportjainak tevékenységeiről adnak tájékoztatást. Több fotonikai projekt eredményeibe is betekintést nyújt a rendezvény.

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. május 16.

Lump sum funding in Horizon Europe: How does it work? How to write proposals?
Helyszín: online

A YouTube live-on streamelt webinárium keretében a résztvevők feltehetik kérdéseiket is.

Bővebb információ: Lump Sum Funding in Horizon Europe: How does it work? How to write a proposal? (16 May 2024) (europa.eu)

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. május 16.

CETP – Webinar Series: Unlocking the Power of Clean Energy Innovation with Living Labs - Part 3: Commercialization Essentials for Clean Energy Innovators
Helyszín: online

A szemináriumsorozat 3. részének tematikája: esettanulmány és üzleti terv összeállítása, piacelemzés, konzorciumépítés, stratégiai partnerségek.

Bővebb információ: Webinar Series: Unlocking the Power of Clean Energy Innovation with Living Labs - Part 3: Commercialization Essentials for Clean Energy Innovators | CETPartnership
Regisztráció: Clean Energy Transition Partnership | Agenda (b2match.io)

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. május 22.

What's next for Raw Materials & Recycling?
Helyszín: online
  
A BEPA ezzel az eseménnyel nyitja meg a BATT4EU Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA) tematikus bemutatását a pályázók számára. A májusi webinárium témája az akkumulátor értéklánc kutatás-fejlesztési kihívásai a nyersanyagtól egészen az újrahasznosításig.

Bővebb információ:  What’s next for Raw Materials & Recycling? – BATT4EU (bepassociation.eu)
Regisztráció: Microsoft Virtual Events Powered by Teams

Kapcsolattartó: Józon Mónika 


2024. május 22-24.


Battery Forum Poland
Helyszín: Varsó

Az ipari fókuszú konferencia célja az akkumulátortechnológiákkal kapcsolatos tudásanyag megosztása és a szakmán belüli kapcsolatépítés. A rendezvény keretében bemutatásra kerülnek az energiatárolással és energiaszolgáltatással kapcsolatos legújabb technológiák. A résztvevőknek saját technológia megoldásaik kiállítására is lehetőségük nyílik. 

Bővebb információ: Battery Forum Poland – BATT4EU (bepassociation.eu)
Regisztráció: Registration - BATTERY FORUM Poland

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. május 23.

Circular Solutions in the PV Industry (Joint ReSilex x EVERPV workshop)
Helyszín: Brüsszel

Interaktív workshop keretében kerül bemutatásra két Horizont Európa projekt, a ReSilex és EVERPV, amelyek kapcsán  szakmai eszmecserére kerül sor a PV ipar körforgásos kihívásairól. A workshopon kutatók, döntéshozók és az ipar képviselői vitatják meg az újrahasznosításra vonatkozó olyan innovatív megoldásokat, amelyek képesek csökkenteni a szektor nyersanyagfüggőségét. 

Bővebb információ: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=r8Un1QJda0WVeN0mqe7CjST-Sd_sJ0xDnbhawKkz4W9URDFSV05ZMUc4NjlWRVFNTkZFQzNPUjdRWi4u
Regisztráció: Joint ReSilex x EVERPV Workshop (office.com)

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. május 23.

Webinar: Shaping our City Stories – how SDGs can be used strategically by cities
Helyszín: online

A webináriumon az előadók bemutatják, hogy a fenntartható fejlődési célokat (SDG) a városok miként használhatják annak érdekében, hogy teljesen fenntarthatóvá váljanak. Továbbá ismertetik, hogyan támogatja az UN-Habitat és az URBACT program az európai városokat, és több a város is beszámol arról, hogy mit tesz a fenntartható városfejlesztést.

További információ: https://urbact.eu/events/webinar-shaping-our-city-stories-how-sdgs-can-be-used-strategically-cities

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. május 27.

Urban Lunch Talk #27 –  New Perspectives and Approaches on Urban Transitions – What Is Needed for Policy Making?
Helyszín: online

A brüsszeli Driving Urban Transitions konferencián a városi átmenetekkel kapcsolatos új perspektívákról és megközelítésekről tartott érdekes workshop folytatásaként ezen a webináriumon arról lesz szó, hogy a változás hogyan valósulhat meg a politikai döntéshozatalon keresztül. A 27. Urban Lunch Talk-ra ezért a városok, országok és a nemzetközi szintet képviselő szakértőket hívja meg a DUT egy panelbeszélgetésre.

További információ: https://dutpartnership.eu/urban-lunch-talk-27/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. május 28-29.
 

The convergence of technologies enabling R&I for the healthcare of the future
Helyszín: Brüsszel

Az esemény témája, hogy a kutatási eredmények, adatok és technológiai fejlesztések hogyan használhatóak fel a legjobban az egészségügyben.

További információ: https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/en/events/the-convergence-of-technologies-enabling-ri-for-the-healthcare-of-the-future/

Kapcsolattartó: Horváth Klára


2024. május 28-29.


Battery 2030+ Annual Conference
Helyszín: Grenoble (Franciaország)

Az akkumulátorkutatási és innovációs ökoszintéma tagjai részvételével (egyetemi szféra, ipar, döntéshozók) folyamatban levő és tervezett projektek megismerésére is lehetőség lesz. 

Bővebb információk: Battery 2030+ Annual Conference – BATT4EU (bepassociation.eu)

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. május 28-29.


5th Iceland Geotermal Conference  
Helyszín: Reykjavik

A konferencia célja felhívni a figyelmet a geotermikus energiában, mint az egyik fő alternatív energiaforrásban rejlő lehetőségekre, és a geotermikus energiával kapcsolatos kutatási és innovációs eredmények is bemutatásra kerülnek.
A konferencia keretében konzorciumi partnerek keresésére (B2B matchmaking) is lehetőség nyílik az Enterprise Europe Network Iceland szervezésében.

További információk: IGC 2024 - The Icelandic Geothermal Conference - May 2024
Regisztráció: https://kom.eventsair.com/igc2024/igcreg/Site/Register

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. június 2-5.

Euroheat & Power 2024
Helyszín: Rotterdam

A kongresszus során több mint 60 előadó (kutatók, cégek, döntéshozók) vitatja meg a távfűtési és -hűtési ipar kihívásait horizontális megközelítésben, érintve a technológiai, jogszabályi, üzleti és piaci kérdéseket is.

Bővebb információ: EHP Congress
Regisztráció: Register | EHP Congress

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. június 3-5.

INDTech 2024

Az Ipari Techológiák idei éves konferenciája Namurban kerül megrendezésre, a Belga EU Elnökség alatt. Az INDTech az Európai Unió kiemelt eseménye, amely kutatási szervezetek, az ipar, a kkv-k és a politikai döntéshozók képviselőit hozza össze, hogy megvitassák az ipari technológiák területén a legfrissebb fejleményeket, a technológiai kihívásokat és a jövőbeli trendeket. Az idei rendezvény a  következő kérdésekre fókuszál: hogyan lehet a kutatásból nagyobb értéket teremteni és nagyobb hatást gyakorolni az Európa ipari versenyképességére? hogyan lehet a K+F tevékenységeket jobban integrálni az európai ipari kezdeményezésekbe?

Regisztráció és további információ: indtech2024.eu

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. június 3-6.

EUCNC & 6G Summit
Helyszín: Antwerpen

Az EU 5G és 6G fejlesztéseit, kutatási és innovációs kihívásait tárgyaló éves konferencia idén a Belga EU Elnökség alatt Antwerpenben kerül megrendezésre. A rendezvényre aktív részvétellel – demókkal, kiállítási standdal, poszterekkel, előadásokkal – is lehet jelentkezni.

További információ: EUCNC & 6G Summit

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. június 4.

Clean Energy Transition Partnership Joint Call 2024 Pre-announcement event

A CETP partnerség az online rendezvényen az őszi (szeptemberre várható) felhívások kulcstémáit mutatja be, és a konzorciumépítési lehetőségek is terítékre kerülnek.

Bővebb információ és regisztráció: Clean Energy Transition Partnership | Agenda (b2match.io)

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. június 5.

European Data Week
Helyszín: Leuven

Az Európai Big Data Value Association (BDVA) a Data Week-et idén rendhagyó formában, több külön rendezvény keretében szervezi; ez az idei második rendezvény.

Regisztráció és további információ: European Data Week

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. június 11-13.

European Sustainable Energy Week
Helyszín: Brüsszel és online

Az Európai Bizottság és az ipar képviselői által szervezett ülések fókusza a megújuló energiák, a szakpolitikai események és a jó gyakorlat. A konferencia egyben a hálózatépítésre is lehetőséget nyújt a résztvevőknek, akik az Energy Fair keretében megismerhetik egymás projektötleteit. 

Bővebb információ: Homepage - European Commission (europa.eu)

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. június 11-13.

Young LEADER Forum: Supporting the future of rural Europe
Helyszín: Vierumäki, Finnország

A rendezvény célja, hogy összehozza a vidéken élő fiatalokat, akik ötletekkel, inspirációval szolgálhatnak a vidéki területek fejlesztéséhez. Az esemény szorosan kacsolódik az EU 2019-27-es "Moving rural youth forward" stratégiájához is, amely igyekszik egyenlő feltételeket teremteni a vidéki és a városi térségekben élő fiatalok számára.

További információ:https://eu-cap-network.ec.europa.eu/news/young-leader-forum-supporting-future-rural-europe_en
Regisztráció: https://form.jotform.com/240593111240342

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. június 17-18.

Hydrogen Valleys’ Days 2024
Helyszín: Brüsszel

Idén is az Európai Bizottság és a Clean Hydrogen Partnership közös szervezésében kerül sor az eseményre, amelynek fókuszában a politikai döntéshozók, önkormányzatok, projektfejlesztők, beruházók és ipari beszállítók részvételével történő eszmecsere és tanácsadás a helyi hidrogén ökoszisztémák létrehozásával kapcsolatosan.

Bővebb információk a rendezvénnyel és regisztrációval kapcsolatosan a későbbiekben várhatók.

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. június 18-21.

EPOSS Annual Forum - Sensing the Future of Smart Systems Bridging Minds and Microelectronics

A Chips JU tagszervezete, az EpoSS (European Association on Smart Systems Integration) az írországi Corkban tartja éves fórumát.  A konferencián megvitatják a jövőbeni kutatási kihívásokat, valamint a terület legújabb kutatási és innovációs eredményeit, és az intelligens rendszerek alkalmazási területein – közlekedés, környezet, digitalizáció, energia, egészségügy – megvalósult innovációkat mutatják be.

Regisztráció és további információ: EPOSS Annual Forum

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. június 19.

European Convergence Summit (ECS) 2024

A Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika partnerség (ADRA) szervezésében kerül sor a European Convergence Summit (ECS) online konferenciára.
Az ECS célja, hogy magas szintű szakértők bevonásával vitassa meg az európai ADR-kutatás és innováció stratégiai irányvonalait, társadalmi-gazdasági kérdéseit, és konszenzust alakítson ki az érdekelt felek között. A rendezvény átfogó témája az ADR-nek az energia/CO2-csökkentésre gyakorolt hatása lesz. A konferencia az ADR terület jövőjéről tart vitákat és ajánlásokat fogalmaz meg a K+F finanszírozási prioritásokra vonatkozóan.

Regisztráció és további információ: European Convergence Summit (ECS) 2024

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. június 24-28.

EUBCE 2024 – 32nd European Biomass Conference and Exhibition
Helyszín: Marseille

A konferencia keretében az egyetemi szféra és az ipar képviselői vitatják meg a legújabb technológiákat és azok hasznosítási lehetőségeit.

Bővebb információ: EUBCE 2024 | 32nd European Biomass Conference and Exhibition – European Biomass Conference and Exhibition
Regisztráció: Registration EUBCE 2024 – EUBCE 2024 | 32nd European Biomass Conference and Exhibition

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. szeptember 20.

Budapest Geothermal Summit
Helyszín: Budapest

A konferencia témája a geotermikus energiában rejlő lehetőségek megvitatása, és a következő témakörök mentén kerülnek bemutatásra a technológiai fejlesztések és kutatási eredmények: a globális és regionális geotermikus piac fejleményei, geotermikus megoldások és trendek a sekély és mély geotermikus energia esetében, alacsony szénfelhasználású fűtés és hűtés fenntartható épületeknél, a geotermikus szektor szabályozási kihívásai, európai uniós támogatások a geotermikus szektorban, geotermikus energia kitermelése, városok átalakítása geotermikus energiával.
Az esemény fókuszában Magyarország és a régió. A rangos előadók sorában Antics Miklós, a European Geothermal Energy Council (EGEC) elnöke is fellép. 

Bővebb információk és regisztráció: Home - Budapest Geothermal Energy Summit

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. szeptember 23-27.

European Photovoltaic Solar Energy Conference & Exhibition (PVSEC 2024)
Helyszín: Bécs

Az Európai Bizottság Joint Research Center szervezésében 41. alkalommal kerül megrendezésre a rangos tudományos esemény, a science-to-science, business-to-business and science-to-industry platform, ahol 5 témakörben kerülnek bemutatásra a fotovillamossági szektor legújabb tudományos és innovációs eredményei: Silicon Materials and Cells, Thin Films and New Concepts, Photovoltaic Modules and BoS Components, PV Systems Engineering, Integrated/Applied PV, PV in the Energy Transition.

Bővebb információk: https://www.eupvsec.org/
A regisztráció májusban nyílik meg.

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. szeptember 25-26.

QuantERA Strategic Conference – Save the Date
Helyszín: Amsterdam

Az idei QuantERA stratégiai konferencia a Quantum Delta NL együttműködésével kerül megrendezésre. A konferencián bemutatásra kerülnek a QuantERA program keretében finanszírozott projektek eredményei, megvitatásra kerülnek a jövő kutatási, technológiafejlesztési és szakpolitikai kihívásai, valamint a QuantERA kezdeményezés jövőjéről előzetes tájékoztatást biztosítanak a programgazdák.

További információk hamarosan megjelennek: QuantERA „Save the date”

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. október 22-23.

SAVE THE DATE – CETPartnership Annual Conference 2024
Helyszín: online

A kétnapos szakmai rendezvény keretében a résztvevők megismerhetik a CETP kutatásfinanszírozási támogatási partnerség szakpolitikai hátterét, a tiszta energiára való áttérés kutatás-fejlesztési kihívásait valamint a partnerség által támogatott kutatások eredményeit.

További információk: https://www.b2match.com/e/clean-energy-transition-partnership 2024/events/204
Regisztráció: https://www.b2match.com/e/clean-energy-transition-partnership-2024/sign-up

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. november 18-20.

European Quantum Technologies Conference (EQTC) 2024 – Save the Date!
Helyszín: Lisszabon

Az európai kvantumtechnológiai zászlóshajó program éves rendezvénye, az EQTC bemutatja a zászlóshajó program fő tudományos és technológiai pilléreinek kutatási és innovációs tevékenységeit és eredményeit, valamint az európai és a globális kvantumtechnológiai ökoszisztéma legújabb fejleményeit.

További információk: hamarosan a Kvantum Zászlóshajó program oldalán

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. november 20-21.

European Bionergy Future – Save the date
Helyszín: Brüsszel

A Bioenergy Europe által szervezett konferencia betekintést nyújt a szektor kihívásaiba és lehetőséget teremt a bioenergia jövőjére vonatkozó eszmecserére. í

Bővebb információ: The European Bioenergy Future 2024 (EBF2024) - Bioenergy Europe
A regisztráció 2024 szeptemberében nyílik meg.

Kapcsolattartó: Józon Mónika

Utolsó módosítás: 2024. május 13.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés