Horizont Európa
Európai Uniós kutatás-fejlesztési és innovációs programok – aktuális kiemelt szakmai rendezvények
EU KFI programok– aktuális kiemelt szakmai rendezvények
2023. augusztus 21.
A különböző európai uniós kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati programokhoz (köztük a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram programterületeihez) kapcsolódó alábbi kiemelt szakmai rendezvényeket ajánljuk figyelmükbe. Ezek a szakmai rendezvények kiváló lehetőséget biztosítanak a kapcsolatépítésre, a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezésére, konzorciumok létrehozására és a legújabb ágazati és szakpolitikai trendek megismerésére.
DÁTUM ESEMÉNY

szeptember 5-8.

13th EASN European Aeronautics Science Network International Conference

"Innováció a repülésben és az űrben az új horizontok megnyitásához" címmel kerül sor Salernóban a 13. EASN nemzetközi konferenciára, ahol az európai légiközlekedési és űrkutatási szektor kiemelkedő személyiségei lépnek fel a tudományos élet, az ipar, a kutatói közösség és a szakpolitikai döntéshozók részéről. A rendezvény lehetőséget ad arra is, hogy a világ minden tájáról érkező tudósok és kutatók a tematikus üléssorozat keretében bemutassák közelmúltbeli eredményeiket.

További információ és regisztráció: 13th EASN International Conference


szeptember 7.

Mobility Talks 21: (Re) – connecting cities: mobility, people, and places


Az online beszélgetés során (amire 16:30 - 18:00 között kerül sor), a résztvevők az élhetőbb terek kialakításának stratégiáit vitatják meg, az utak tervezésétől a különböző közlekedési lehetőségeket összekapcsoló online platform létrehozásán át a városi területek megfelelő kihasználásáig. Az előadás többek között kitér az ilyen változásoknak a környezetre gyakorolt hatására, valamint az érdekeltek felek bevonásának lehetőségeire egy élhetőbb, fenntarthatóbb és kellemesebb környezet megtervezésébe.

Regisztráció és további információk: Mobility Talks 21: (Re) – connecting cities: mobility, people, and places


szeptember 13-14.

CHIST-ERA felhívás-előkészítő konferencia


Várhatóan 2023 őszén jelenik meg a következő CHIST-ERA felhívás, amelyben az NKFI Hivatal támogatja a hazai részvételt. Az online konferencia és workshop célja a felhívás tartalmi véglegesítése. A felhívás két témája:
  1. Többdimenziós földrajzi információs rendszerek (MultiGIS)
  2. Okos szerződések a digitális transzformáción áteső ökoszisztémában (SmartC)
További információk: a pályázati témák előzetes leírása, programtervezet és regisztráció


szeptember 13-15.

European Healthy Soils Konferenciasorozat – 1. alkalom: Soil Fertility


A European Healthy Soils konferenciasorozat első rendezvénye az egészséges talajok és a talaj termékenységének jelentőségével foglalkozik. A svájci Muttenzben megrendezésre kerülő háromnapos konferencia célja, hogy összehozza a talajtudósokat, valamint az ipar, a mezőgazdaság és a közszféra érdekelt feleit, hogy megvitassák az egészséges talajok fenntartását és a bennük rejlő lehetőségeket.

További információ: European Healthy Soils Conference Series


szeptember 19.

Women 4 Wind: How to encourage women to pursue careers in the wind energy sector

Helyszín: online
További információ a rendezvényről: FLOATECH Webinar: Women 4 Wind (floatech-project.com)
Regisztráció: Microsoft Virtual Events Powered by Teams
 

szeptember 19.

SRIDA Industry Roundtable Discussion on the strategic orientation of the AI, data, robotics 2025-2027

Helyszín: online
Az európai Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika partnerség (ADRA) ipari kerekasztal beszélgetést szervez a 2025-27. évi stratégiai kutatási, innovációs és bevezetési terv (SRIDA) orientációiról, hasznos képet adva a pályázatokhoz az ipari partnerek aktuális kutatási igényei tekintetében. A SRIDA a jövőbeni felhívások alapjául szolgál.

Regisztráció és további információ: SRIDA Industrial roundtable.

szeptember 20.

AI-assisted Methods and Tools for ECS Engineering Efficiency – munkaprogram előkészítő online workshop

Helyszín: online
A Kulcs Digitális Technológiák közös vállalkozás a 2024. évi munkaprogram és felhívásai előkészítéséhez 2023. szeptember 20-án online konzultációt tart az elektronikus komponensek és rendszerek energiahatékonyságát célzó módszerekre és eszközökre fókuszáló tartalom meghatározására.

Regisztráció és további információ: KDT JU weboldalán
 

szeptember 20.
szeptember 27.


Kulcs Digitális Technológiák Partnerség K+F prioritás-alkotó workshopok


KDT partnerség az eddigi eredmények és a jövőbeni Horizont Európa és KDT JU munkaprogramok témáinak előkészítésére online workshopokat szervez.

Regisztráció és további információ:
2023. szept. 20 - AI-assisted Methods and Tools for ECS Engineering Efficiency
2023. szept. 27 - Advanced Packaging and 3D Heterogeneous Integration for RF/mm Wave Applications Workshop!
 

szeptember 26.


Seed Meets Technology 2023
Helyszín: Zwaagdijk-Oost, Hollandia

A Seed meets Technology olyan rendezvény, ahol a hangsúly az innovatív vetőmag technológián, a különféle vetőmagfajtákon és a kertészeti vetőmagok értéknövelésén van. A szervezők olyan témákkal kívánják színesíteni az eseményt, mint a vetőmagkezelés, fenotipizálás, vetőmagfeldolgozó berendezések, nemesítési támogatás, fenntartható növényvédelem és termesztési rendszerek.

Regisztráció: Seed meets technology 2023
 

szeptember 26-27.

Future Water World Congress 2023


A Future Water World Congress négy kulcsfontosságú területre összpontosít: a tengerek vizének sótalanítása, a víztisztaságra, a vízszállításra és a jövőbeli ivóvízbiztonságra. Több mint 3000 szakember, a legújabb megoldások, úttörő innovációk, keynote előadások és további érdekes szakmai programok várhatók a két nap alatt!

További információ: The Future Water World Congress


szeptember 15.

Digital transformation of Advanced Materials R&I - online workshop


Az Európai Bizottság online workshopot szervez annak megvitatására, hogy milyen lépésekre van szükség az EU-ban a korszerű anyagkutatás és innováció felgyorsítására, az eredményesség növelésére, és az uniós együttműködést és adatmegosztást ösztönző, megbízható innovációs platform megvalósítására.

Regisztráció és további információk: Korszerű anyagkutatás – digitális transzformáció workshop
Kapcsolattartó: Németh Edina


szeptember 21.

október 11.
december 7-8.

EIT RawMaterials Expert Forum rendezvénysorozat


Az EIT (European Institute of Innovation & Technology (EIT) keretében működő EIT RawMaterials, amely több mint 300 tagot számláló páneurópai innovációs ökoszisztéma a nyersanyagok területén, szakértői fórumokat szervez az Európai Unió társfinanszírozásával az alábbi témákban: 
  1. EIT RawMaterials Expert Forum: Photovoltaic and Hydrogen Materials Driving the Net-Zero Transition (2023.09.21., Madrid)
  2. EIT RawMaterials Expert Forum: Materials for battery innovation (2023.10.11., Darmstadt)  
  3. EIT RawMaterials Expert Forum: Responsible Sourcing Driving Sustainable Change (2023.12.7-8., Prága)
Kapcsolattartó: Józon Mónika


szeptember 29.


Smart Cities Marketplace: Discussion and Focus groups – First call for topics
Helyszín: online

A Smart Cities Marketplace közös beszélgetésre invitál mindenkit, akit érdekelnek a fenntartható és intelligens városok. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a szakértői eszmecserét és támogassa a városokat a fenntartható működés felé vezető úton.

További információk: Discussion and Focus groups – First call for topics
 

október 10.

EUI@EURegionsWeek: All the knowledge cities need for green transition

Helyszín: Brüsszel

A rendezvényen résztvevők megismerkedhetnek a Porticó-val - amely a városi kérdésekkel kapcsolatos új uniós platform - valamint az European Urban Initiative új városfejlesztési programjával, amelynek célja, hogy megfelelő ismereteket nyújtson a helyi nettó-nulla kibocsátásra való átálláshoz. 

Regisztráció: All the knowledge cities need for green transition?


október 11.

Felhívás Lump Sum projektek megvalósításával kapcsolatos tapasztalatok megosztására

Az Európai Bizottság, a Horizont 2020 utolsó éveiben a K+I projektek lump sum (egyösszegű átalány) finanszírozási modelljének tesztelése alapján, a projektek végrehajtásának egyszerűsítésének és az uniós támogatásokkal kapcsolatos pénzügyi hibák számának csökkentésének céljával, a Horizont Európa munkaprogramjaiban egyre nagyobb arányban vezeti be lump sum finanszírozással kiírt pályázati felhívásokat. A 2018-2020. között lezajlott pilotról az Európai Bizottság Horizon 2020 Lump Sum Pilot címmel jelentést tett közzé.

A KFI Kapcsolattartó Irodák Informális Csoportjának (Informal Group of R&I Liaison Offices [IGLO]) Megvalósítási Munkacsoportja (Implementation Working Group) 2023. október 11-én „IGLO in Action” címmel online workshopot szervez a lump sum projektekkel (a pályázással és a folyamatban lévő projektek menedzselésével) kapcsolatos tapasztalatoknak a további tervezésbe történő beépítése céljából.

A második IGLO workshopra elsősorban az első (március 22-i) workshop résztvevőit várják, azonban lehetőség nyílik új résztvevők bevonására is.

Várjuk olyan lump sum projektek megvalósítóinak jelentkezését, akik szívesen megosztanák tapasztalataikat az „IGLO in Action” workshop résztvevőivel. Jelentkezésüket Völgyes Krisztina részére megküldött e-mailben várjuk, 2023. augusztus 31-ig; a tárgyban kérjük feltüntetni: Jelentkezés az „IGLO in Action” workshopra.

Kapcsolattartó: Borza Beatrix


október 11-12.


Horizont Európa Klaszter 4: Digitális gazdaság, ipar és világűr információs nap
Helyszín: online

Az Európai Bizottság online információs napot tart a Horizont Európa 4. klaszterének 2023. ősszel megnyíló közel 40 pályázati felhívás tartalmáról, szakmai elvárásairól. A klaszter egyes részterületein működő NCP hálózatok kapcsolatépítő rendezvényeket is szerveznek a rákövetkező héten.

Az Információs napokra regisztráció és további információk: Horizon Europe Cluster 4 information days

Kapcsolattartó: Németh Edina


október 12.


Workshop on Software Defined Vehicles - a Holistic Technology Stack – munkaprogram előkészítő online workshop
Helyszín: online

A Kulcs Digitális Technológiák közös vállalkozás a 2024. évi munkaprogram és az abban foglalt felhívások előkészítéséhez online konzultációt tart két fókusztémáról: (1): Service Oriented Framework for the Software defined vehicle of the future. (2): High Performance RISC-V Automotive Processors.

Regisztráció és további információ: KDT JU weboldalán


október 13.

EuroHPC: long-term vision and Work Programme 2024

Helyszín: online

Az ETP4HPC webináriumot szervez az európai szuperszámítógépek fejlesztését támogató EuroHPC partnerség hosszú távú víziójáról és a 2024. évi munkaprogramjáról.

Regisztráció: EuroHPC workshop

Kapcsolattartó: Németh Edina


október 16-20.

European Quantum Technologies Conference (EQTC) 2023

Hannoverben kerül megrendezésre az európai kvantumtechnológiai zászlóshajó program rendezvénye. Az EQTC bemutatja a zászlóshajó program fő tudományos és technológiai pilléreinek kutatási és innovációs tevékenységeit és eredményeit, valamint az európai és a globális kvantumtechnológiai ökoszisztéma legújabb fejleményeit.

Regisztráció és további információk: European Quantum Technologies Conference (EQTC) 2023


október 17-19.


European Conference on EDGE AI Technologies and Applications – EEAI

Helyszín: Athén, Görögország

A KDT JU, az Inside szövetség és az  az EPOSS  technológiai platform az Edge technológiák, a mesterséges intelligencia és a dolgok internete területén folyó legújabb európai kutatások, eredmények és innovatív alkalmazások bemutatására jövőbeni kihívások megvitatására konferenciát szervez.

Regisztráció és további információ: Edge AI weboldalon


október 18-19.

5G Techritory Forum
Helyszín: Riga

A hibrid formában megrendezésre kerülő 5G Techritory Forum az 5G fejlesztéseket és a kapcsolódó szereplőket hozza össze minden évben. Az idei konferencia kiemelt témái: metaverzum – technikai készültség és felhasználási esetek; az 5G kíberbiztonsági aspektusai; 6G kutatás és fejlesztés; Nyílt RAN bevezetése; 5G a védelemben.

További információ: 5G Techritory

Kapcsolattartó: Németh Edinaoktóber 24-25.

Clean Energy Transition Partnership Conference (CETP Conference)

Az online konferencia célja a tiszta energiaforrásokra történő átmenet felgyorsítása érdekében megvalósítható stratégiák, innovatív megoldások és együttműködési kezdeményezések összehangolása. Szó lesz többek között arról, hogy a CETP miként járulhat hozzá fenntartható energetikai hálózatok megvalósításához, a CETP partnerségi lehetőségekről (beleértve a nyertes projektek tudásközösségét és az eredményhálózatokat) és bemutatásra kerülnek a CETP 2022-es pályázati felhívás nyertes projektjei.

A rendezvény részét képező CETP Info Day (2) keretében október 25-én lehetőség lesz a 2023-as a felhívás kapcsán felmerülő kérdések tisztázására, és alkalom adódik konzorciumépítésre a matchmaking platformon.

Regisztráció: CETPartnership Event and Matchmaking Platform További információ a rendezvény programjáról: CETPartnership | Annual Conference

Kapcsolattartó: Józon Mónika


október 24-25.


Security Research Event

Heyszín: Brüsszel, Belgium

A rendezvényre ipari szereplőket, politikai döntéshozókat és kutatókat várnak, hogy megvitassák az EU SecurityResearch aktuális helyzetét és jövőbeli kihívásait. A rendezvény fő témája: "Társadalmi átalakulások, éghajlatváltozás és digitalizáció - a biztonságkutatás új paradigmája?". Az eseményen az Európai Bizottság által finanszírozott projektek is bemutatkoznak!

Regisztráció: Security Research Event


október 25-27.

European Big Data Value Forum (EBDVF)


A Big Data Value Association (BDVA) Valenciában szervezi meg éves zászlóshajó konferenciáját. A konferencia az adatok és a mesterséges intelligencia (MI) területét érintő olyan technológiai fejlesztésekre fókuszál, mint az ágazati adatterek, ipari MI, megbízható MI, szuperszámítógépek, és a metaverse, valamint azok egyes alkalmazási területei, mint például a mobilitás, az egészségügy, a gyártás és az élelmiszeripar.

Regisztráció és további információk: European Big Data Value Forum (EBDVF)


október 26.

EIT FOOD – The future of food conference 2023


Az EIT Food a világ legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő élelmiszer-ipari innovációs közössége, melynek célja olyan élelmiszerek előállítása, amelyek nem csak fenntarthatóak, hanem mindenki számára egészségesek. A konferencia kiváló lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre, jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezésére, konzorciumok létrehozására és a legújabb élelmiszeripari és élelmiszerpolitikai trendek megismerésére.

További információ: The Future of Food Conference


november 7-9.

Tomorrow.Mobility World Congress

A Tomorrow.Mobility World Congress (TMWC) a fenntartható és intelligens városi mobilitás felgyorsításának kiemelkedő eseménye. A Barcelonában megrendezésre kerülő világkongresszus célja, hogy a mobilitási és közlekedési szektor globális etalonjaként működjön, olyan egész évben működő digitális platformmal és egy innovációs központtal kombinálva, amely vonzza az iparág kulcsszereplőit.

További információ és regisztráció: Tomorrow.Mobility World Congress


november 7-9.

Smart City Expo World Congress


A Barcelonában megrendezésre kerülő Smart City Expo World Congress a világ legnagyobb és legjelentősebb, városi innovációval foglalkozó rendezvénye, ami összekapcsolja a különböző érdekelteket egy fenntarthatóbb jövő érdekében. A szervezők és a résztvevők célja példát mutatni a sokszínűség és a fenntarthatóság hétköznapjainkba történő beépítésének lehetőségeire.

További információ: Smart City Expo World Congress


november 8-9.

European AI, Data and Robotics Forum (ADRF) 2023


A Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika (ADRA) partnersége által Versailles-ban megrendezésre kerülő első MI, Adat és Robotika Fórumának (ADRF) célja a fenti ágazatok európai jövőjének megvitatása. Az idei ADR fórum fókusza: "Generatív MI az európai társadalom és ipar számára". A konferencia célja a generatív MI kutatások legfrissebb eredményeinek bemutatása, és az európai ADR ökoszisztéma előtt álló lehetőségek és kihívások feltárása. A konferenciát hibrid formában szervezik.

Regisztráció és további információk: European AI, Data and Robotics Forum (ADRF) 2023


november 14-15.

Battery Innovation Days


A
Batteries Europe, a Batteries European Partnership Association és a Batteries 1st and 2nd IPCEIs két napos hibrid konferenciát szervez 2023. november 14-15. között Bordeux-ban, amely keretében szakpolitikai döntéshozók, kutatók és az ipar képviselői folytatnak eszmecserét kutatásfejlesztési és innovációs lehetőségekről az akkumulátor szektorban. 

További információk: https://www.accelevents.com/e/battery-innovation-days-2023

Kapcsolattartó: Józon Mónika


november 20-24.

European Hydrogen Week 2023


Az Európai Bizottság, a Clean Hydrogen Partnership és a Hydrogen Europe közös szervezésében Brüsszelben kerül sor a hidrogén és hidrogéntechnológiák ágazat egyik legjelentősebb európai rendezvényre.  A rendezvény közel 200 előadót és több mint száz kiállítót vár 25 szekció és további kapcsolódó események keretében. A rangos szakpolitikai konferencia mellett a rendezvény keretében B2B fórumra is sor kerül, valamint kiállítási lehetőség is lesz. Az ipari trendek mellett innovációkról és új technológiákról, valamint olyan égető kérdésekről is szó lesz, mint a szabályozási környezet és a piaci verseny. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A szakpolitikai konferencia programja és további információk a rendezvény honlapján már elérhetők.


november 21-23.

European Mission Soil Fair


Az EU Soil Observatory Stakeholder’s Forum és a PREPSOIL közös szervezésében kerül sor Madridban első European Mission Soil Fair rendezvényre, melynek célja, hogy láthatóságot biztosítson a talajvédelemmel, a talaj helyreállítással és a talaj megfigyelésével foglalkozó kutatók számára, valamint segítse a nemzetközi partnerkeresést és a kapcsolatépítést.

További információ: European Mission Soil Fair


november 22-23.

Európai Chip Közös Vállalkozás (Chips JU) indító konferencia


Brüsszelben kerül megszervezésre az új Európai Chip Közös Vállalkozás (a Kulcs Digitális Technológiák JU utódja) indítókonferenciája. A  rendezvény áttekintést ad a terület stratégiai célkitűzéseiről és jövőbeni menetrendjéről.

Regisztráció és további információk hamarosan elérhetők lesznek a KDT JU weboldalán


november 22-23.

Quantum Technologies in Europe konferencia


A QuantERA ERA-NET vezető európai hálózat az Európai Unió spanyol elnökségének égisze alatt az Agencia Estatal de Investigación spanyol kutatási ügynökséggel közösen kétnapos, magas szintű kvantumtechnológiai konferenciát szervez Madridban. A konferencia célja a kvantumtechnológiák fejlesztése előtt a kutatás és az európai szakpolitikák vonatkozásában álló kihívások kezelése, valamint a tudományos eredményeknek a társadalomhoz történő eljuttatásának megkönnyítése, és a gazdasági és társadalmi jólét javítására irányuló új lehetőségek feltárása. A magas szintű esemény egyedülálló lehetőséget kínál a kvantumtechnológiával foglalkozó kutatók, menedzserek és gyakorlati szakemberek számára tudásuk megosztására, a kihívások megvitatására, és az európai szintű együttműködés elősegítésére ezen a gyorsan fejlődő területen. A konferencia programja és a regisztráció (szeptembertől) a QuantERA honlapján érhető el.

Kapcsolattartó: Németh Edina


november 27-28.Carbon capture, utilization and storage Forum 2023

Helyszín: Alborg, Dánia

További információ az eseményről: Carbon capture, utilisation and storage Forum (europa.eu)

november 30 - december 1.


Európai Chip Közös Vállalkozás (Chips JU) indító konferencia – új dátum

Helyszín: Brüsszel, Belgium

Az új Európai Chip Közös Vállalkozás (a Kulcs Digitális Technológiák JU utódja) indítókonferenciája áttekintést ad a terület stratégiai célkitűzéseiről és jövőbeni menetrendjéről.

Regisztráció és további információk hamarosan elérhetők lesznek a KDT JU weboldalán 


december 6-7.

Circular Bio-Based Europe Joint Undertaking Stakeholder Forum 2023


"Mit hoz a jövő az európai bioipari szektor számára?" ez a kérdés lesz a fő témája a CBE JU első stakeholder fórumának, amely 2023. december 6-7-én kerül megrendezésre Brüsszelben. A rendezvényre várják az ágazat minden szereplőjét - termelőket, kutatókat, ipari szereplőket és a kormányzati szféra döntéshozóit is.

Regisztráció és további információ: CBE JU Stakeholder Forum 2023

Utolsó módosítás: 2023. október 11.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés