Horizont Európa
Európai Uniós kutatás-fejlesztési és innovációs programok – aktuális kiemelt szakmai rendezvények
EU KFI programok– aktuális kiemelt szakmai rendezvények
2023. augusztus 21.
A különböző európai uniós kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati programokhoz (köztük a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram programterületeihez) kapcsolódó alábbi kiemelt szakmai rendezvényeket ajánljuk figyelmükbe. Ezek a szakmai rendezvények kiváló lehetőséget biztosítanak a kapcsolatépítésre, a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezésére, konzorciumok létrehozására és a legújabb ágazati és szakpolitikai trendek megismerésére.
DÁTUM ESEMÉNY

2023. szeptember 5-8.

13th EASN European Aeronautics Science Network International Conference

"Innováció a repülésben és az űrben az új horizontok megnyitásához" címmel kerül sor Salernóban a 13. EASN nemzetközi konferenciára, ahol az európai légiközlekedési és űrkutatási szektor kiemelkedő személyiségei lépnek fel a tudományos élet, az ipar, a kutatói közösség és a szakpolitikai döntéshozók részéről. A rendezvény lehetőséget ad arra is, hogy a világ minden tájáról érkező tudósok és kutatók a tematikus üléssorozat keretében bemutassák közelmúltbeli eredményeiket.

További információ és regisztráció: 13th EASN International Conference


2023. szeptember 7.

Mobility Talks 21: (Re) – connecting cities: mobility, people, and places


Az online beszélgetés során (amire 16:30 - 18:00 között kerül sor), a résztvevők az élhetőbb terek kialakításának stratégiáit vitatják meg, az utak tervezésétől a különböző közlekedési lehetőségeket összekapcsoló online platform létrehozásán át a városi területek megfelelő kihasználásáig. Az előadás többek között kitér az ilyen változásoknak a környezetre gyakorolt hatására, valamint az érdekeltek felek bevonásának lehetőségeire egy élhetőbb, fenntarthatóbb és kellemesebb környezet megtervezésébe.

Regisztráció és további információk: Mobility Talks 21: (Re) – connecting cities: mobility, people, and places


2023. szeptember 13-14.

CHIST-ERA felhívás-előkészítő konferencia


Várhatóan 2023 őszén jelenik meg a következő CHIST-ERA felhívás, amelyben az NKFI Hivatal támogatja a hazai részvételt. Az online konferencia és workshop célja a felhívás tartalmi véglegesítése. A felhívás két témája:
  1. Többdimenziós földrajzi információs rendszerek (MultiGIS)
  2. Okos szerződések a digitális transzformáción áteső ökoszisztémában (SmartC)
További információk: a pályázati témák előzetes leírása, programtervezet és regisztráció


2023. szeptember 13-15.

European Healthy Soils Konferenciasorozat – 1. alkalom: Soil Fertility


A European Healthy Soils konferenciasorozat első rendezvénye az egészséges talajok és a talaj termékenységének jelentőségével foglalkozik. A svájci Muttenzben megrendezésre kerülő háromnapos konferencia célja, hogy összehozza a talajtudósokat, valamint az ipar, a mezőgazdaság és a közszféra érdekelt feleit, hogy megvitassák az egészséges talajok fenntartását és a bennük rejlő lehetőségeket.

További információ: European Healthy Soils Conference Series


2023. szeptember 19.

Women 4 Wind: How to encourage women to pursue careers in the wind energy sector

Helyszín: online

További információ a rendezvényről: FLOATECH Webinar: Women 4 Wind (floatech-project.com)
Regisztráció: Microsoft Virtual Events Powered by Teams
 

2023. szeptember 19.

SRIDA Industry Roundtable Discussion on the strategic orientation of the AI, data, robotics 2025-2027

Helyszín: online

Az európai Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika partnerség (ADRA) ipari kerekasztal beszélgetést szervez a 2025-27. évi stratégiai kutatási, innovációs és bevezetési terv (SRIDA) orientációiról, hasznos képet adva a pályázatokhoz az ipari partnerek aktuális kutatási igényei tekintetében. A SRIDA a jövőbeni felhívások alapjául szolgál.

Regisztráció és további információ: SRIDA Industrial roundtable.

2023. szeptember 20.

AI-assisted Methods and Tools for ECS Engineering Efficiency – munkaprogram előkészítő online workshop

Helyszín: online

A Kulcs Digitális Technológiák közös vállalkozás a 2024. évi munkaprogram és felhívásai előkészítéséhez 2023. szeptember 20-án online konzultációt tart az elektronikus komponensek és rendszerek energiahatékonyságát célzó módszerekre és eszközökre fókuszáló tartalom meghatározására.

Regisztráció és további információ: KDT JU weboldalán
 

2023. szeptember 20.
2023. szeptember 27.


Kulcs Digitális Technológiák Partnerség K+F prioritás-alkotó workshopok


KDT partnerség az eddigi eredmények és a jövőbeni Horizont Európa és KDT JU munkaprogramok témáinak előkészítésére online workshopokat szervez.

Regisztráció és további információ:
2023. szept. 20 - AI-assisted Methods and Tools for ECS Engineering Efficiency
2023. szept. 27 - Advanced Packaging and 3D Heterogeneous Integration for RF/mm Wave Applications Workshop!
 

2023. szeptember 26.


Seed Meets Technology 2023
Helyszín: Zwaagdijk-Oost, Hollandia

A Seed meets Technology olyan rendezvény, ahol a hangsúly az innovatív vetőmag technológián, a különféle vetőmagfajtákon és a kertészeti vetőmagok értéknövelésén van. A szervezők olyan témákkal kívánják színesíteni az eseményt, mint a vetőmagkezelés, fenotipizálás, vetőmagfeldolgozó berendezések, nemesítési támogatás, fenntartható növényvédelem és termesztési rendszerek.

Regisztráció: Seed meets technology 2023
 

2023. szeptember 26-27.

Future Water World Congress 2023


A Future Water World Congress négy kulcsfontosságú területre összpontosít: a tengerek vizének sótalanítása, a víztisztaságra, a vízszállításra és a jövőbeli ivóvízbiztonságra. Több mint 3000 szakember, a legújabb megoldások, úttörő innovációk, keynote előadások és további érdekes szakmai programok várhatók a két nap alatt!

További információ: The Future Water World Congress


2023. szeptember 15.

Digital transformation of Advanced Materials R&I - online workshop


Az Európai Bizottság online workshopot szervez annak megvitatására, hogy milyen lépésekre van szükség az EU-ban a korszerű anyagkutatás és innováció felgyorsítására, az eredményesség növelésére, és az uniós együttműködést és adatmegosztást ösztönző, megbízható innovációs platform megvalósítására.

Regisztráció és további információk: Korszerű anyagkutatás – digitális transzformáció workshop
Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. szeptember 21.

2023. október 11.
2023. december 7-8.

EIT RawMaterials Expert Forum rendezvénysorozat


Az EIT (European Institute of Innovation & Technology (EIT) keretében működő EIT RawMaterials, amely több mint 300 tagot számláló páneurópai innovációs ökoszisztéma a nyersanyagok területén, szakértői fórumokat szervez az Európai Unió társfinanszírozásával az alábbi témákban: 
  1. EIT RawMaterials Expert Forum: Photovoltaic and Hydrogen Materials Driving the Net-Zero Transition (2023.09.21., Madrid)
  2. EIT RawMaterials Expert Forum: Materials for battery innovation (2023.10.11., Darmstadt)  
  3. EIT RawMaterials Expert Forum: Responsible Sourcing Driving Sustainable Change (2023.12.7-8., Prága)
Kapcsolattartó: Józon Mónika


2023. szeptember 29.


Smart Cities Marketplace: Discussion and Focus groups – First call for topics
Helyszín: online

A Smart Cities Marketplace közös beszélgetésre invitál mindenkit, akit érdekelnek a fenntartható és intelligens városok. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a szakértői eszmecserét és támogassa a városokat a fenntartható működés felé vezető úton.

További információk: Discussion and Focus groups – First call for topics
 

2023. október 10.

EUI@EURegionsWeek: All the knowledge cities need for green transition
Helyszín: Brüsszel

A rendezvényen résztvevők megismerkedhetnek a Porticó-val - amely a városi kérdésekkel kapcsolatos új uniós platform - valamint az European Urban Initiative új városfejlesztési programjával, amelynek célja, hogy megfelelő ismereteket nyújtson a helyi nettó-nulla kibocsátásra való átálláshoz. 

Regisztráció: All the knowledge cities need for green transition?


2023. október 11.

Felhívás Lump Sum projektek megvalósításával kapcsolatos tapasztalatok megosztására

Az Európai Bizottság, a Horizont 2020 utolsó éveiben a K+I projektek lump sum (egyösszegű átalány) finanszírozási modelljének tesztelése alapján, a projektek végrehajtásának egyszerűsítésének és az uniós támogatásokkal kapcsolatos pénzügyi hibák számának csökkentésének céljával, a Horizont Európa munkaprogramjaiban egyre nagyobb arányban vezeti be lump sum finanszírozással kiírt pályázati felhívásokat. A 2018-2020. között lezajlott pilotról az Európai Bizottság Horizon 2020 Lump Sum Pilot címmel jelentést tett közzé.

A KFI Kapcsolattartó Irodák Informális Csoportjának (Informal Group of R&I Liaison Offices [IGLO]) Megvalósítási Munkacsoportja (Implementation Working Group) 2023. október 11-én „IGLO in Action” címmel online workshopot szervez a lump sum projektekkel (a pályázással és a folyamatban lévő projektek menedzselésével) kapcsolatos tapasztalatoknak a további tervezésbe történő beépítése céljából.

A második IGLO workshopra elsősorban az első (március 22-i) workshop résztvevőit várják, azonban lehetőség nyílik új résztvevők bevonására is.

Várjuk olyan lump sum projektek megvalósítóinak jelentkezését, akik szívesen megosztanák tapasztalataikat az „IGLO in Action” workshop résztvevőivel. Jelentkezésüket Völgyes Krisztina részére megküldött e-mailben várjuk, 2023. augusztus 31-ig; a tárgyban kérjük feltüntetni: Jelentkezés az „IGLO in Action” workshopra.

Kapcsolattartó: Borza Beatrix


2023. október 11-12.


Horizont Európa Klaszter 4: Digitális gazdaság, ipar és világűr információs nap
Helyszín: online

Az Európai Bizottság online információs napot tart a Horizont Európa 4. klaszterének 2023. ősszel megnyíló közel 40 pályázati felhívás tartalmáról, szakmai elvárásairól. A klaszter egyes részterületein működő NCP hálózatok kapcsolatépítő rendezvényeket is szerveznek a rákövetkező héten.

Az Információs napokra regisztráció és további információk: Horizon Europe Cluster 4 information days

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. október 12.


Workshop on Software Defined Vehicles - a Holistic Technology Stack – munkaprogram előkészítő online workshop
Helyszín: online

A Kulcs Digitális Technológiák közös vállalkozás a 2024. évi munkaprogram és az abban foglalt felhívások előkészítéséhez online konzultációt tart két fókusztémáról: (1): Service Oriented Framework for the Software defined vehicle of the future. (2): High Performance RISC-V Automotive Processors.

Regisztráció és további információ: KDT JU weboldalán


2023. október 13.

EuroHPC: long-term vision and Work Programme 2024

Helyszín: online

Az ETP4HPC webináriumot szervez az európai szuperszámítógépek fejlesztését támogató EuroHPC partnerség hosszú távú víziójáról és a 2024. évi munkaprogramjáról.

Regisztráció: EuroHPC workshop

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. október 16-20.

European Quantum Technologies Conference (EQTC) 2023

Hannoverben kerül megrendezésre az európai kvantumtechnológiai zászlóshajó program rendezvénye. Az EQTC bemutatja a zászlóshajó program fő tudományos és technológiai pilléreinek kutatási és innovációs tevékenységeit és eredményeit, valamint az európai és a globális kvantumtechnológiai ökoszisztéma legújabb fejleményeit.

Regisztráció és további információk: European Quantum Technologies Conference (EQTC) 2023


2023. október 17.

ERA Chairs, Excellence Hubs szeminárium

Az NCP_WIDERA.NET projekt keretében a prágai Technológiai Központ hibrid transznacionális szemináriumot szervezett a V4 országok és Szlovénia részvételével. A szemináriumon a résztvevők sikeres ERA Chairs és Excellence Hubs projektek koordinátoraitól kaptak tájékoztatást projektjeik eredményeiről, működéséről. Ezt követően a résztvevők tájékoztatást kaptak a 2023-as felhívásokról, melynek során hasznos tippeket is megosztottak a pályázat előkészítésével kapcsolatban.
Magyar részről a Corvinus Egyetem számolt be nyertes „LearnData” Era Chairs projektjéről.
A rendezvényen elhangzott előadások diái az alábbi linken érhetők el:
Transnational seminar on Excellence Hubs and ERA Chairs 2023 calls | Horizon Europe Portal (horizontevropa.cz)

Kapcsolattartó: Tóth Orsolya


2023. október 17-19.


European Conference on EDGE AI Technologies and Applications – EEAI
Helyszín: Athén, Görögország

A KDT JU, az Inside szövetség és az  az EPOSS  technológiai platform az Edge technológiák, a mesterséges intelligencia és a dolgok internete területén folyó legújabb európai kutatások, eredmények és innovatív alkalmazások bemutatására jövőbeni kihívások megvitatására konferenciát szervez.

Regisztráció és további információ: Edge AI weboldalon


2023. október 18-19.

5G Techritory Forum
Helyszín: Riga

A hibrid formában megrendezésre kerülő 5G Techritory Forum az 5G fejlesztéseket és a kapcsolódó szereplőket hozza össze minden évben. Az idei konferencia kiemelt témái: metaverzum – technikai készültség és felhasználási esetek; az 5G kíberbiztonsági aspektusai; 6G kutatás és fejlesztés; Nyílt RAN bevezetése; 5G a védelemben.

További információ: 5G Techritory

Kapcsolattartó: Németh Edina2023. október 24-25.

Clean Energy Transition Partnership Conference (CETP Conference)

Az online konferencia célja a tiszta energiaforrásokra történő átmenet felgyorsítása érdekében megvalósítható stratégiák, innovatív megoldások és együttműködési kezdeményezések összehangolása. Szó lesz többek között arról, hogy a CETP miként járulhat hozzá fenntartható energetikai hálózatok megvalósításához, a CETP partnerségi lehetőségekről (beleértve a nyertes projektek tudásközösségét és az eredményhálózatokat) és bemutatásra kerülnek a CETP 2022-es pályázati felhívás nyertes projektjei.

A rendezvény részét képező CETP Info Day (2) keretében október 25-én lehetőség lesz a 2023-as a felhívás kapcsán felmerülő kérdések tisztázására, és alkalom adódik konzorciumépítésre a matchmaking platformon.

Regisztráció: CETPartnership Event and Matchmaking Platform További információ a rendezvény programjáról: CETPartnership | Annual Conference

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2023. október 24-25.


Security Research Event
Heyszín: Brüsszel, Belgium

A rendezvényre ipari szereplőket, politikai döntéshozókat és kutatókat várnak, hogy megvitassák az EU SecurityResearch aktuális helyzetét és jövőbeli kihívásait. A rendezvény fő témája: "Társadalmi átalakulások, éghajlatváltozás és digitalizáció - a biztonságkutatás új paradigmája?". Az eseményen az Európai Bizottság által finanszírozott projektek is bemutatkoznak!

Regisztráció: Security Research Event


2023. október 24-25.


Európai Biztonsági Kutatási Találkozó (Security Research Event) 2023

A SRE 2023 rendezvény az európai biztonsági kutatási szereplők éves találkozója, ahol az ipar, a szakpolitikai döntéshozók és a tudásintézmények eszmét cserélnek polgári célú európai biztonsági kutatás-fejlesztési célkitűzésekről, fejlesztésekről.
Az eseményről készült videofelvételek elérhetők itt:
október 24.: https://www.youtube.com/watch?v=dTKfTqPLL7I
október 25.: https://www.youtube.com/watch?v=j_mFOX7GC6w

Kapcsolattartó: Mészáros Gergely


2023. október 25-27.

European Big Data Value Forum (EBDVF)


A Big Data Value Association (BDVA) Valenciában szervezi meg éves zászlóshajó konferenciáját. A konferencia az adatok és a mesterséges intelligencia (MI) területét érintő olyan technológiai fejlesztésekre fókuszál, mint az ágazati adatterek, ipari MI, megbízható MI, szuperszámítógépek, és a metaverse, valamint azok egyes alkalmazási területei, mint például a mobilitás, az egészségügy, a gyártás és az élelmiszeripar.

Regisztráció és további információk: European Big Data Value Forum (EBDVF)


2023. október 26.

EIT FOOD – The future of food conference 2023


Az EIT Food a világ legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő élelmiszer-ipari innovációs közössége, melynek célja olyan élelmiszerek előállítása, amelyek nem csak fenntarthatóak, hanem mindenki számára egészségesek. A konferencia kiváló lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre, jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezésére, konzorciumok létrehozására és a legújabb élelmiszeripari és élelmiszerpolitikai trendek megismerésére.

További információ: The Future of Food Conference


2023. november 7-9.

Tomorrow.Mobility World Congress

A Tomorrow.Mobility World Congress (TMWC) a fenntartható és intelligens városi mobilitás felgyorsításának kiemelkedő eseménye. A Barcelonában megrendezésre kerülő világkongresszus célja, hogy a mobilitási és közlekedési szektor globális etalonjaként működjön, olyan egész évben működő digitális platformmal és egy innovációs központtal kombinálva, amely vonzza az iparág kulcsszereplőit.

További információ és regisztráció: Tomorrow.Mobility World Congress


2023. november 7-9.

Smart City Expo World Congress


A Barcelonában megrendezésre kerülő Smart City Expo World Congress a világ legnagyobb és legjelentősebb, városi innovációval foglalkozó rendezvénye, ami összekapcsolja a különböző érdekelteket egy fenntarthatóbb jövő érdekében. A szervezők és a résztvevők célja példát mutatni a sokszínűség és a fenntarthatóság hétköznapjainkba történő beépítésének lehetőségeire.

További információ: Smart City Expo World Congress


2023. november 8-9.

European AI, Data and Robotics Forum (ADRF) 2023


A Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika (ADRA) partnersége által Versailles-ban megrendezésre kerülő első MI, Adat és Robotika Fórumának (ADRF) célja a fenti ágazatok európai jövőjének megvitatása. Az idei ADR fórum fókusza: "Generatív MI az európai társadalom és ipar számára". A konferencia célja a generatív MI kutatások legfrissebb eredményeinek bemutatása, és az európai ADR ökoszisztéma előtt álló lehetőségek és kihívások feltárása. A konferenciát hibrid formában szervezik.

Regisztráció és további információk: European AI, Data and Robotics Forum (ADRF) 2023


2023. november 13-14.

SET Plan conference: Strategic Energy Technology Plan

A legmagasabb szintű szakpolitikai konferencia keretében a szakpolitikai és tudományos előadások mellett az innovációs újdonságok megismerésére és a szakmai kapcsolatok építésére is lehetőségük nyílt a résztvevőknek.
A konferencia videófelvétele a rendezvény honlapján visszanézhető: https://setplanevent.presidencyeu.es/

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2023. november 14-15.

Battery Innovation Days


A
Batteries Europe, a Batteries European Partnership Association és a Batteries 1st and 2nd IPCEIs két napos hibrid konferenciát szervez 2023. november 14-15. között Bordeux-ban, amely keretében szakpolitikai döntéshozók, kutatók és az ipar képviselői folytatnak eszmecserét kutatásfejlesztési és innovációs lehetőségekről az akkumulátor szektorban. 

További információk: https://www.accelevents.com/e/battery-innovation-days-2023

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2023. november 20-24.

European Hydrogen Week 2023


Az Európai Bizottság, a Clean Hydrogen Partnership és a Hydrogen Europe közös szervezésében Brüsszelben kerül sor a hidrogén és hidrogéntechnológiák ágazat egyik legjelentősebb európai rendezvényre.  A rendezvény közel 200 előadót és több mint száz kiállítót vár 25 szekció és további kapcsolódó események keretében. A rangos szakpolitikai konferencia mellett a rendezvény keretében B2B fórumra is sor kerül, valamint kiállítási lehetőség is lesz. Az ipari trendek mellett innovációkról és új technológiákról, valamint olyan égető kérdésekről is szó lesz, mint a szabályozási környezet és a piaci verseny. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A szakpolitikai konferencia programja és további információk a rendezvény honlapján már elérhetők.


2023. november 21-23.

European Mission Soil Fair


Az EU Soil Observatory Stakeholder’s Forum és a PREPSOIL közös szervezésében kerül sor Madridban első European Mission Soil Fair rendezvényre, melynek célja, hogy láthatóságot biztosítson a talajvédelemmel, a talaj helyreállítással és a talaj megfigyelésével foglalkozó kutatók számára, valamint segítse a nemzetközi partnerkeresést és a kapcsolatépítést.

További információ: European Mission Soil Fair


2023. november 22-23.

Európai Chip Közös Vállalkozás (Chips JU) indító konferencia


Brüsszelben kerül megszervezésre az új Európai Chip Közös Vállalkozás (a Kulcs Digitális Technológiák JU utódja) indítókonferenciája. A  rendezvény áttekintést ad a terület stratégiai célkitűzéseiről és jövőbeni menetrendjéről.

Regisztráció és további információk hamarosan elérhetők lesznek a KDT JU weboldalán


2023. november 22-23.

Quantum Technologies in Europe konferencia


A QuantERA ERA-NET vezető európai hálózat az Európai Unió spanyol elnökségének égisze alatt az Agencia Estatal de Investigación spanyol kutatási ügynökséggel közösen kétnapos, magas szintű kvantumtechnológiai konferenciát szervez Madridban. A konferencia célja a kvantumtechnológiák fejlesztése előtt a kutatás és az európai szakpolitikák vonatkozásában álló kihívások kezelése, valamint a tudományos eredményeknek a társadalomhoz történő eljuttatásának megkönnyítése, és a gazdasági és társadalmi jólét javítására irányuló új lehetőségek feltárása. A magas szintű esemény egyedülálló lehetőséget kínál a kvantumtechnológiával foglalkozó kutatók, menedzserek és gyakorlati szakemberek számára tudásuk megosztására, a kihívások megvitatására, és az európai szintű együttműködés elősegítésére ezen a gyorsan fejlődő területen. A konferencia programja és a regisztráció (szeptembertől) a QuantERA honlapján érhető el.

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. november 27-28.


Carbon capture, utilization and storage Forum 2023
Helyszín: Alborg, Dánia

További információ az eseményről: Carbon capture, utilisation and storage Forum (europa.eu)


2023. november 30 - 2023. december 1.


Európai Chip Közös Vállalkozás (Chips JU) indító konferencia – új dátum

Helyszín: Brüsszel, Belgium

Az új Európai Chip Közös Vállalkozás (a Kulcs Digitális Technológiák JU utódja) indítókonferenciája áttekintést ad a terület stratégiai célkitűzéseiről és jövőbeni menetrendjéről.

Regisztráció és további információk hamarosan elérhetők lesznek a KDT JU weboldalán 


2023. december 6-7.

Circular Bio-Based Europe Joint Undertaking Stakeholder Forum 2023


"Mit hoz a jövő az európai bioipari szektor számára?" ez a kérdés lesz a fő témája a CBE JU első stakeholder fórumának, amely 2023. december 6-7-én kerül megrendezésre Brüsszelben. A rendezvényre várják az ágazat minden szereplőjét - termelőket, kutatókat, ipari szereplőket és a kormányzati szféra döntéshozóit is.

Regisztráció és további információ: CBE JU Stakeholder Forum 2023


2023. december 11.

Smart Networks & Services – 2024. évi munkaprogram bemutató webinárium

Az Európai Smart Networks and Services közös vállalkozás (SNS JU) közzé tette 2024. évi munkaprogramját, az abban foglalt 2024. évi pályázati felhívásokat. Az SNS JU a munkaprogram bemutatására rövid webináriumot tart.
A webinárium videófelvétele és prezentációi elérhetők itt: Smart Networks & Services – 2024. évi munkaprogram bemutató

Regisztráció és további információ: SNS R&I Work Programme 2024 Briefing Session

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. december 12.

USA CHIPS & Science Act – EU Chips Act
Helyszín: hibrid: Brüsszel (Belgium) / online

A brüsszeli székhelyű Science|Business és az amerikai Center for Strategic & International Studies (CSIS) közös rendezvényen vitatja meg a félvezető kutatások transzatlanti együttműködésének lehetőségeit. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is kiemelt kutatási területen alakuló partnerség számos kihívás elé állítja a szakembereket, ezek áthidalását célozza meg a decemberi rendezvény. Az akadémiai és ipari szakértők, valamint politikai döntéshozók közreműködésével tartott eseményre online becsatlakozási lehetőséget biztosítanak a szervezők.

Részletes program és regisztráció: https://sciencebusiness.net/events/chips-meets-chips-transatlantic-cooperation-semiconductor-research

Kapcsolattartó: Pivarcsiné Fekete Dóra, Németh Edina


2023. december 12.

Large AI Grand Challenge – webinárium

Az AI-Bosst projet online tájékoztatót tart az AI Grand Challenge díjról. A projekt célja, hogy ösztönözze az innovációt és a kiválóságot a nagy nyelvi modellek területén. A nyertes projektek között 1 millió eurós díjazást osztanak szét (projektenként
max. 250.000 €) és GPU-órákat kapnak a Leonardo vagy LUMI szuperszámítógépeken.

Regisztráció és további információ: AI Grand Challenge

Kapcsolattartó: Németh Edina


2023. december 14.

DSSC Insight Series: Achieving Convergence in Data Spaces

Helyszín: online

Európa szerte több szövetség – pl. FIWARE, BDVA, IDSA, GAIA-X – dolgozik szektorális adatterek létesítésén. A szövetségek összefogásának eredményeként létrejött a Data Spaces Business Alliance (DSBA), amelynek célja az adatterek terjedésének ösztönzése és a konvergencia előmozdítása több téren – pl. technikai kérdések, adatok megosztása, adatszuverenitás, szakpolitikai keretrendszerek. A Data Spaces Support Centre (DSSC) webináriumot szervez a technikai konvergencia (pl.közös referencia keretrendszer, architectúrák és modellek, specifikációk és implementációk, interoperailitás, adathordozhatóság) témájában.

Regisztráció és további információ: Convergence in Data Spaces

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. január 16-19.

HiPEAC Conference
Helyszín: München (Németország)

A kutatási eredményeket bemutató HiPEAC (High Performance, Edge And Cloud computing)  konferencia szekciók/előadások/poszterek témái többek között: architektúrák, programozási modellek, operációs rendszerek, beágyazott és kiberfizikai rendszerek, biztonság kritikus rendszerek, kiberbiztonság, energiahatékonyság és gépi tanulás.

Regisztráció és további információ: HiPEAC 2024

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. január 26.


Clean Hydrogen Partnership Info Day 2024 (online)

A Clean Hydrogen JU Partnership információs nap keretében mutatja be a 2024-es pályázati felhívásokat és a pályázati konstrukciót, kitérve az új lump-sum költségvetési modellre is. Az információs napra az alábbi linken lehet regisztrálni:
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Clean_Hydrogen_Partnership_Infoday_2024

Kapcsolattartó: Józon Mónika


2024. február 5-6.

From Research to Reality – Digital Solutions to European Challenges – Save the date
Helyszín: Brüsszel (Belgium)

A soros Belga EU Elnökség alatt ismét megrendezésre kerül az ICT konferencia. A program a Horizont Európa 4. Klaszter digitális témái és a Digitális Európa program közötti szinergiákra fókuszál. A konferencia számos Horizont részvételhez hasznos – pl. kapcsolatépítő rendezvény, pályázat-előértékelés, értékelői workshop és Horizont Európa partnerségi workshop – programot is kínál.

Regisztráció a Research to Reality konferencia honlapján.

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. február 8.

Interreg Danube Region Programme webinárium
Helyszín: online

Az Academia Europaea Budapesti Tudásközpontja által 10:30-12:15 között angol nyelven online (Zoom platformon) megszervezésre kerülő webinárium első felében az Interreg Danube Region Programme pályázata kerül bemutatásra általánosságban (pontosan mi ez a konstrukció és hogyan kell ilyen pályázatot készíteni), a második felében pedig egy konkrét nyertes pályázat, a Tid(y)Up példáján keresztül a Duna vízgyűjtő medencéjének mikroműanyag- szennyezettségéről gyűjtött tudományos adatok kerülnek bemutatására.

Az idei Interreg pályázatok beadási határideje április 3., az előadásokat követően lehetőség lesz kérdések feltevésére is.
A program részletes leírása és az esemény zoom linkje itt érhető el.


2024. február 9.

Europe’s Rail Info Day 2024
Helyszín: online

A rendezvény résztvevői betekintést nyerhetnek az Europe’s Rail Research and Innovation Programme célkitűzéseibe, és részletesen megismerhetik a  „Europe’s Rail Call for Proposals 2024” felhívást is.

Bővebb információ: Europe's Rail Info Day 2024

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 13-14. 

Charting the course towards a Sustainable Blue Economy
Helyszín: Brüsszel (Belgium)

A konferencia célja, hogy bemutassa a partnerség éghajlat-semleges, fenntartható, termelékeny és versenyképes „kék-gazdaság” kialakításában elért eddigi eredményeit és a 2024 februárjában megnyíló új felhívásokat. A szimpóziumon kutatók, politikai döntéshozók, vállalati szakemberek és a civil társadalmi szervezetek képviselői is részt vesznek majd.

További információ: Charting the course towards a Sustainable Blue Economy

Kapcsolattartó:
Szemere Dorottya


2024. február 13-15.

e-Mobility Expo World Congress
Helyszín: online

A Mobility World Congress a közlekedés, az ökovárosok, az energia, az ipar 4.0 és a biztonságtechnikai megoldások témájában nyújt inspirációt a szakemberek számára.

További információ: https://www.eiturbanmobility.eu/events/emobility-expo-world-congress/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 14.

Urban Lunch Talk 24: From Challenges to Solutions: Exploring Gender Perspectives in Urban Planning, Migration, and Integration
Helyszín: online

Ezen a webináriumon a DUT Partnerség szakértői bemutatják, hogy a városok milyen stratégiákat alkalmazhatnak az integráció előmozdítása, az egyenlőség és a városminőség javítása érdekében. A dinamikus beszélgetés témái között szerepel a nők integrációja is.

Bővebb információ: https://dutpartnership.eu/urban-lunch-talk-24/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 15.

Green technologies, energy and digitalisation for a sustainable future
Helyszín: Ljubljana (Szlovénia)

A rendezvény kiváló lehetőséget teremt kapcsolatépítésre a „green technology”, illetve az „energy for a sustainable future” területén. Az esemény teret biztosít a közeljövőben kiírásra kerülő nemzetközi pályázatokhoz kapcsolódó konzorciumok létrehozásának, amelyek olyan témákra összpontosítanak, mint a klímaváltozás, az energia és a mobilitás.

Bővebb információ: Green technologies, energy and digitalisation for a sustainable future

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 21.

DUT Scientific Consultation Workshop
Helyszín: Karlsruhe (Németország)

A co-creation folyamat célja, hogy az érdekelt felek részt vehessenek a 2024 szeptemberében induló harmadik DUT-pályázat témáinak meghatározásában. Ezen a workshopon a partnerség lehetőséget biztosít a résztvevők számára a stratégiai kidolgozásában és az új felhívások tervezésében.

Bővebb információ: DUT Scientific Consultation Workshop

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 22.

Launch event: showcasing the future of innovation in AI, Data & Robotics
Helyszín: online

Az Európai Bizottság, a Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika partnerség (ADRA) és az AIonDemand projekt közös online rendezvényt szervez, amelyen 54 Horizont Európa programból finanszírozott projekt mutatja be röviden a terveit, eredményeit. A rendezvény remek lehetőséget biztosít a területen aktív szereplők és projektjeik megismerésére.

Regisztráció és további információ: Future of Innovation in AI, Data & Robotics

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. február 22-23.

Kutatási infrastruktúrák - Pályázatértékelő rendezvény

Helyszín: Prága (Csehország)

Várhatóan hibrid formában kerül megrendezésre a 2024-es Horizon Europe kutatási infrastruktúra területén pályázói számára az a próbaértékelési fórum, amelyen ötleteket, javaslatokat kaphatnak a pályázók projektjavaslataik kidolgozásához a benyújtást megelőzően.    
További információ és regisztráció rövidesen.

Kapcsolattartó: Dr. Juhász Györgyi


2024. február 26.

Horizon Europe for Business konferencia
Helyszín: Varsó (Lengyelország)

A lengyel National Centre for Research and Development (NCBR) által indított HE4Business kampány nyitórendezvényén résztvevők megismerhetik a Horizont Európa keretprogramban a vállalatok előtt álló lehetőségeket. A lehetőségek feltérképezése és a kapcsolatépítés mellett a hatékony üzleti prezentációs technikákról szóló workshopon (pitching) is alkalmuk lesz részt venni.
Az esemény a résztvevők széles köre előtt nyitott, nagy hangsúlyt fektetve az üzleti szektorra, különös tekintettel a kkv-kra és az induló vállalkozásokra.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
További információ és regisztráció: https://www.kpk.gov.pl/wydarzenia/horizon-europe-for-business-conference

Kapcsolattartó: Tóth Orsolya


2024. február 28.

Mobility Talks 23: How can data help us solve our mobility challenges?
Helyszín: 2024. február 28., online

Ezen az online beszélgetésen a szakértők a városi mobilitásban történő adatfelhasználás esettanulmányait és jó gyakorlatait vitatják meg, rávilágítva a városi mobilitásban történő adatfelhasználás legnagyobb kihívásaira és a jövőbeni lehetőségekre.

Bővebb információ: https://dutpartnership.eu/dut-events/dut-scientific-consultation-workshop-call-2024/

Kapcsolattartó: Szemere Dorottya


2024. február 29.

Road to the Data Spaces Symposium
Helyszín: online

A Data Spaces Support Centre (DSSC) webináriuma előzetes tájékoztatást nyújt a 2024. évi Data Space Symposiumban várható újdonságokról, programokról.

Regisztráció és további információ: Road to Data Space Symposium - előzetes webinárium

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. március 5-6.

SAVE THE DATE – Clean Aviation Annual Forum 2024
Helyszín: Brüsszel (Belgium)

A Charting the Skies of Tomorrow: The Sustainable Aviation Revolution címmel megrendezésre kerülő éves légiközlekedési fórum a fenntarthatóság és az innováció ötvözésére fókuszál: az elektromos, hibrid-elektromos és hidrogénüzemű repülőgépek ígéretes utat jelentenek a klímasemlegességi célok eléréséhez. A légiközlekedési ágazat és a kormányok közösen feszegetik a határokat, hogy 2035-re üzembe helyezzék az új repülőgépeket.

Az esemény programja és a regisztrációs felület a konferencia honlapján lesz elérhető.


2024. március 12-14.

Data Spaces Symposium
Helyszín: Darmstadt (Németország)

A 2024. évi Data Space Symposium a Data Spaces Support Centre (DSSC) és a Data Spaces Business Alliance közös szervezésében valósul meg. A rendezvény során számos, az európai adatterek területén aktív szervezet fejlesztéseiről, a terület szakpolitikai fejleményeiről kaphatunk hírt. Többek között jelen lesz az Európai Bizottság Horizont Európa felhívásokért és adatstratégiáért felelős egysége, az International Data Spaces Association (IDSA), a Big Data Value Association (BDVA) , a Gaia-X Association és a FIWARE.  Az adatterek technológiai, üzleti és jogi kérdései mellett számos vertikális adattér – mobilitás, turizmus, energia, mezőgazdaság, gyártás, logisztika, nyelv, média, kultúra, egészségügy – fejleményei is bemutatásra kerülnek.

Regisztráció és további információ: Data Space Symposium 2024

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. március 13-15.

Európai Robotika Fórum (ERF 2024) – Megnyílt a regisztráció
Helyszín: Rimini (Olaszország)

Az Európai Robotika Fórum multidiszciplináris kutatásra és alkalmazásokra fókuszáló workshopokkal és kiállítással és intézménylátogatásokkal várja az érdeklődőket. A rendezvény a klasszikus robotika klasszikus aspektusai – pl. mechatronika,
irányítástechnika, érzékelés és kogníció – mellett a társadalmi hatásokra, etikai és jogi kérdésekre, valamint a mesterséges intelligencia és adatokkal való összefüggés témáit is megvitatja. A rendezvényen 800-1000 kutató és ipari szereplő vesz részt.

Regisztráció és további információ: ERF 2024

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. március 18-19.

European Innovation Council Summit 2024
Helyszín: Brüsszel (Belgium)

Az Európai Innovációs Tanács éves konferenciájára az Európai K+I hét nyitórendezvényeként kerül sor. Az EIC az innovációs lánc teljes terjedelmét lefedő Pathfinder, Transition és Accelerator nyitott és tematikailag célzott felhívások keretében támogatja az európai technológiák fejlesztését és terjedését. A konferencián szakpolitikai fejleményeket vitatnak meg, az európai innovátorokat foglalkoztató kérdésekről – pl. szellemi tulajdonjogok, befektetések, start-up és scale-up kihívások – workshopokat szerveznek, valamint kiállításon mutatják be sikeres EIC projektek fejlesztéseit.

Regisztráció és további információ: EIC Summit 2024

Kapcsolattartó: Németh Edina


2024. március 20-21.

European Research and Innovation (R&I) Days 2024

Helyszín: Brüsszel / online

A vezető európai KFI rendezvény első programterve már elérhető:
https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/events/upcoming-events/research-innovation-days


2024. március 20-21.

Európai Kutatási és Innovációs Nap – a Bizottság éves kiemelt rendezvénye

A résztvevők további információt kaphatnak a Horizont Európa programról, - beleértve a 2025–2027 közötti időszakra szóló stratégiai tervet és a Widening eszközt-; a zöld és digitális átállást segítő K+I támogatásokról és sok más érdekes témáról.

A programról, az előadásokról és az előadókról hamarosan bővebb információ lesz elérhető: itt

Kapcsolattartó: Dr. Juhász Györgyi


2024. április 16-18.

Smart Systems Integration Conference and Exhibition (SSI 2024)
Helyszín: Hamburg (Németország)

A konferencián az Európai Bizottság, valamint a terület ipari és akadémiai szakértői bemutatják a kutatási és innovációs eredményeket, a szekciókban pedig a terület jövőjéről tartanak szakpolitikai vitákat. Az idei év célzott témái:
  • Component developments for Smart Systems
  • System integration aspects concerning hardware and software
  • Applications: Mobility, Energy, Industry, Biomedical, Healthy Living
Regisztráció és további információ: Smart Systems Integration Conference and Exhibition

Kapcsolattartó: Németh Edina2024. május 14-15.

Photonics Partnership Annual Meeting 2024
Helyszín: Brüsszel

A Horizont Európa fotonikai partnerségének éves konferenciája az európai fotonika jövőjére összpontosít, így többek között bemutatásra kerül a globális fotonikai piacról készült legújabb tanulmány. A rendezvény második napján workshopok keretében finanszírozási lehetőségekről, valamint a Photonics21 partnerség munkacsoportjainak tevékenységeiről adnak tájékoztatást. Több fotonikai projekt eredményeibe is betekintést nyújt a rendezvény.

Kapcsolattartó: Németh Edina

Utolsó módosítás: 2024. február 13.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés