Horizont Európa
Három magyar város is bekerült az EU klímasemleges városok programjába
Három magyar város az EU klímasemleges városok programjában
2022. április 29.
Három magyar város: Budapest, Miskolc és Pécs is bekerült abba az Európai Bizottság által kiválasztott 100 európai városba, akik a Horizont Európa Városi Misszió keretén belül, a NetZeroCities platform szakmai támogatásával valósíthatják meg 2030-ig a klímasemlegességi célkitűzéseiket.

A Városi Misszió tavaly megjelent felhívásában összesen 377 város fejezte ki elköteleződését a klímasemlegesség iránt. Az Európai Bizottság által kiválasztott 100 város felöleli mind a 27 tagállamot, és további 12 város került kiválasztásra a Horizont Európa programhoz társult vagy a társulást tárgyaló országokból.

A Városi Misszió 360 millió eurós támogatást kap a Horizont Európa programból a 2022–2023-as időszakra vonatkozóan. A kutatási és innovációs tevékenységek elsősorban a tiszta mobilitásra, az energiahatékonyságra és a zöld várostervezésre irányulnak majd.

A kiválasztott városok hamarosan megkezdik a munkát a NetZeroCities konzorciummal – az első, a kiválasztott városoknak szóló egyeztetésre várhatóan 2022. május 11-én kerül sor. A konzorcium által működtetett Missziós Platform személyre szabott tanácsokkal segíti majd a városokat, de további finanszírozási programokhoz, valamint nagyszabású innovációs projektekhez való csatlakozásra is lehetőségük nyílik. A Missziós Platform emellett a hálózatépítést, valamint a polgárok bevonását is elősegíti.

Tekintettel arra, hogy 377 város elsöprő érdeklődést mutatott a Városi Misszióhoz való csatlakozás iránt, a Bizottság támogatni fogja azokat a városokat is, amelyek ebben a körben nem kerültek kiválasztásra – így a hazai városok közül Érd, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged is. Ezek a városok a Missziós Platformon keresztül, valamint a Horizont Európa Missziós munkaprogramjában meghirdetett pályázati lehetőségek által kaphatnak támogatást.

Itt olvasható az eredményről szóló részletes bizottsági sajtóközlemény: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_2591

Itt tekinthető meg az eredményt kísérő videó: https://www.youtube.com/watch?v=MbzPpUnzLzo

Itt található a legfontosabb információk infografikája:
https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/research_and_innovation/funding/documents/ec_rtd_he-cities-mission-meet-the-cities-factsheet.pdf

Horizont Európa pályázati lehetőségekkel kapcsolatban keressék a Városi Misszióért felelős hazai kapcsolattartókat: Küttel Orsolyát (orsolya.kuttel@nkfih.gov.hu, +36 30 375 73 82) és Boldizsár Dórát (boldizsar.dora@xiagency.hu,  +36 30 096 62 15).

Utolsó módosítás: 2022. április 29.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés