Horizont Európa
Hatvan európai város csatlakozott a CrAFt projekthez
Hatvan európai város csatlakozott a CrAFt projekthez
2022. október 13.
A CrAFt projekt keretein belül szeptember 29-én kihirdetésre került az a 60 európai város, amelyek lehetőséget kapnak arra, hogy együtt dolgozzák ki és teszteljék a városi átalakulási modelleket a klímasemlegesség elérése érdekében. Köztük négy magyar település is kiválasztásra került: Békéscsaba, Budapest II. kerület, Gyöngyös és Veresegyház.

A Creating Actionable Futures – CrAFt projekt az EU New European Bauhaus (NEB) kezdeményezésének része, amely a klímasemlegességre való átállást városi kihívásként értelmezi. Olyan kulcsfontosságú érdekelt feleket hoz össze, mint a polgárok és közösségek, ingatlantulajdonosok és bérlők, kulturális, művészeti és kreatív szektorok, egyetemek, művészeti és formatervező oktatási intézmények.

A Horizont Európa által finanszírozott projekt hozzájárul a Városi Misszió végrehajtásához, valamint támogatja a NetZeroCities platformot a városi klímaszerződések megtervezésében és megvalósításában a 60 CrAFt város tudására alapozva.

A 60 CrAFt város az Európai Kutatási és Innovációs Napok során, szeptember 29-én került kihirdetésre a „New European Bauhaus: együttműködés, közösség és kultúra az innovációért” szekcióban. Európa-szerte több mint 25 országból kerültek ki CrAFt-városok, Magyarországról összesen négy település került kiválasztásra: Békéscsaba, Budapest II. kerület, Gyöngyös, Veresegyház. A teljes lista itt érhető el: https://craft-cities.eu/wp-content/uploads/2022/09/craft-map.pdf

A CrAFt városok tesztelik majd az átalakulási modelleket, megosztják azokat a CRAFt hálózat városaival, megvalósítási támogatást kapnak, és Európa-szerte a városok példaképévé válhatnak. A kiválasztott városok csatlakoznak az első három résztvevő („sandbox”) városhoz, Amszterdamhoz, Bolognához és Prágához, hogy közösen hozzanak létre és teszteljenek együttműködési irányítási modelleket a klímasemleges városátalakítás érdekében. A projekt kereteiben biztosított lehetőségeik és feladataik a következőek:

  • Jógyakorlatok tesztelése a New European Bauhaus által ihletett, együttműködésen alapuló helyi kormányzási modellekben;
  • Peer-to-peer környezetben való tanulás online fórumokon, fizikai találkozókon és helyszíni látogatásokon keresztül, valamint a tananyagokhoz való hozzáférés;
  • Következő generáció szakértői csoportokban való részvétel a diákokkal és ifjúsági közösségekkel együtt;
  • Személyre szabott szervezetfejlesztési támogatáshoz való hozzáférés;
  • Részvétel az egész Európára kiterjedő CrAFt történetmesélő kampányokban.

Részletesebben itt olvashatnak a projektről: https://craft-cities.eu/

Utolsó módosítás: 2022. október 13.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés