Horizont Európa  /  Horizont Európa Program  /  Hírek
Horizont Európa siker: Új adattudományi kiválósági központ alakult a Budapesti Corvinus Egyetemen
Horizont Európa siker: Új adattudományi kiválósági központ
2023. november 21.
„A CCL megalakulása mérföldkő a Corvinus Institute for Advanced Studies életében. Nagyon örülünk, hogy a Központ csapata itt van velünk. Ez egy rendkívül fontos lépés a Corvinus Egyetem nemzetközi sikere szempontjából.” (Szántó Zoltán Oszkár, dékán, Corvinus Institute for Advanced Studies)

Horizont Európa siker: Új adattudományi kiválósági központ alakult a Budapesti Corvinus Egyetemen„A Központban kutatók, vállalkozások és szakpolitikusok összekötésével szeretnénk hozzájárulni egy sikeres, igazságos és fenntartható társadalom megvalósításához.” (Molnár Krisztina, a Kollektív Tanulás Központ (CCL) ügyvezető igazgatója)

A digitális gazdaság mozgatórugói az adatok. Ahhoz, hogy az adatok gyűjtése, tárolása, feldolgozása és elemzése hatékonyan tudja segíteni a gazdaság fejlődését, szakértők új generációinak képzése szükséges. A Budapesti Corvinus Egyetem a Horizont Európa keretprogramjában sikeres „ERA-Chairs” pályázatával 2,5 millió eurót nyert arra, hogy az egyetem erős hálózattudományi hagyományaira építve egy nemzetközi hírű kutatót Magyarországra hozva nemzetközileg versenyképessé tegye az egyetem tudományos, valamint társadalmi és üzleti orientációjú adattudományi alapképzési szakirányait és mesterképzéseit, és lehetővé tegye új adattudományi kutatási területek elindítását.

Az ERA Chairs programnak, a Horizont Európa keretprogram egyik támogatási konstrukciójának a célja, hogy nemzetközi hírű professzorokat vonzzon „widening”, azaz mérsékelten innováló országbeli egyetemekre és kutatóintézetekbe. A rendkívül kompetitív program támogatásával a külföldi kutató saját kutatócsoportot alapítva vadonatúj kutatási irányt indít el a magyar intézményben, új módszereket, szemléletet hoz be a kutatási kultúrába, így az együttműködés mind a kiválóság erősítéséhez, mind az intézményi megújuláshoz hozzájárul.

Új adattudományi kiválósági központ alakult a Budapesti Corvinus Egyetemen-adattudomany2A Corvinus „ERA Chair”-je César Hidalgo professzor, a chilei-spanyol-amerikai kutató, aki a gazdasági komplexitás, az adatvizualizáció és az alkalmazott mesterséges intelligencia területén végzett munkájáról ismert. Hidalgo ezt megelőzően is többször járt Magyarországon, és nagyon jó benyomást tett rá az ország kultúrája és az itt végzett tudományos kutatás magas színvonala, így a Corvinus Institute for Advanced Studies keretein belül működő NETI Lab, és az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjában létrehozott ANET Lab munkatársainak meghívására szívesen vállalta a projekt vezetését. Cesar az ERA Chair projekt során az egyetemen új kutatóközpontot hoz létre, a Kollektív Tanulási Központot (Center for Collective Learning, CCL), melynek keretében az egyetem kutatói és hallgatói az adattudomány és hálózatkutatás legújabb módszereit sajátíthatják el. Ezekkel a módszerekkel jobban megérthető többek között az is, hogyan lesznek az egyének és vállalatok sikeresek, milyenek a hatékony és élhető városok, és hogyan fejlődnek az országok. A CCL-ben tanult módszerek, a központ köré épülő nemzetközi hálózat jelentősen segítik a corvinusos kutatókat a legnevesebb interdiszciplináris, közgazdasági, üzleti és társadalomtudományi folyóiratokban való publikálásban.

Az új adattudományi kutatóközpont hatása túlmutat az akadémiai kiválóság erősítésén. A központ az egyetem ipari együttműködéseinek körét is bővíti vállalati és kormányzati partnerek bevonásával, hozzájárul ahhoz, hogy a magyar és a közép-kelet-európai országok társadalma rendelkezzen a digitális gazdaság által képviselt új kihívások megválaszolásához szükséges készségekkel.

A BCE célja, hogy 2030-ra Közép-Kelet Európa egyik kiemelkedő gazdasági és társadalomtudományi egyetemévé váljon. A Corvinus Institute for Advanced Studies keretében létesülő új kutatóközpont az egyetem idegen nyelvű oktatási programjaihoz – mint például a 2023 őszén elinduló „Data Science in Business” alapképzéshez – is friss tudásanyaggal és szemléletmóddal járul hozzá és lehetőséget biztosít arra, hogy már az érdeklődő diákokat is bekapcsolja az egyik legdinamikusabban fejlődő társadalomtudományi kutatási terület művelésébe.

Új adattudományi kiválósági központ alakult a Budapesti Corvinus EgyetemenA projekt a CORDIS adatbázisban:
https://cordis.europa.eu/project/id/101086712

A projekt weboldala:
https://centerforcollectivelearning.org/
https://www.uni-corvinus.hu/post/landing-page/center-for-collective-learning-at-corvinus-university/?lang=en

A projektről megjelent cikkek, hírek:
https://www.uni-corvinus.hu/post/hir/nyertes-era-chair-palyazat-a-corvinuson/
https://www.uni-corvinus.hu/post/hir/corvinus-university-of-budapest-is-the-first-in-hungary-to-launch-economic-complexity-data-science-lab/?lang=en
https://twitter.com/uni_corvinus/status/1631636962762272769?s=20
https://www.linkedin.com/posts/corvinus-university-of-budapest_why-is-writing-so-difficult-do-you-want-activity-7071440325709283329-g0Uk?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
https://www.linkedin.com/posts/corvinus-university-of-budapest_c%C3%A9sar-hidalgo-vezet%C5%91-egyetem-lehet-a-corvinus-activity-7037405119637794817-6iJV?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
https://www.linkedin.com/posts/corvinus-university-of-budapest_corvinus-university-of-budapest-is-the-first-activity-7026852629729132544-Fs4q?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
https://kkvmagazin.com/v/gazdasagi-komplexitasi-adattudomanyi-corvinus-labor/
https://tudas.hu/magyarorszagon-elsokent-indit-gazdasagi-komplexitasi-adattudomanyi-labort-a-corvinus/
https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/03/cesar-hidalgo-vezeto-egyetem-lehet-a-corvinus-europaban
https://g7.hu/podcast/20230311/nehany-innovator-mozgatja-a-tudasmegosztas-nemzetkozi-halozatat/
https://www.youtube.com/watch?v=wQ5qanYMeqY&ab_channel=CenterforCollectiveLearning
https://bdpst24.hu/2023/11/17/akik-tudjak-hol-nyitja-kovetkezo-gyarat-a-tesla/
https://kkvmagazin.com/v/corvinus-egyetem-adattudomany-kollektiv-tanulas/
https://hrpwr.hu/cikk/adattudomany-gazdasag-es-ai-kollektiv-tanulas-kozpont-mukodik-a-corvinuson

Utolsó módosítás: 2023. november 22.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés