Horizont Európa  /  Partnerségek  /  Klaszter 4: Digitalizáció, ipar és világűr
Key Digital Technologies Partnership (KDT) - Digitális kulcstechnológiák partnerség
2021. december 27.
A partnerség típusa: intézményesített

Fő célok:

Az elektronikai komponensek és rendszerek, szoftverek kulcsszerepet játszanak a digitális átalakulásban és a környezetbarát jövő kialakításában, mivel a különböző szektorokban (közlekedés, kommunikáció, energia, gyártás, egészségügy, élelmiszeripar) Európa versenyképességének, technológiai szuverenitásának erősítéséhez világszínvonalú, biztonságos, megbízható és energiatakarékos digitális kulcstechnológiákra van szükség. A program erősíti a KFI együttműködést az értéklánc szereplői között, elősegíti a szakmai párbeszédet a nemzeti hatóságok, az EU-s intézmények és az ipar között, valamint az évente megjelenő pályázati felhívások keretében támogatott projektek közös finanszírozása révén az európai uniós (Horizont Európa) forrás mellé a tagállami források bevonásával növeli a fejlesztésekre fordítható támogatást. A program szakmai stratégiai tervét az ipari egyesületek készítik el (Inside, EPoSS, Aeneas), melyek az adott szakterület szereplői közötti kapcsolatépítést is szolgálják.

Kiemelt kutatási területek: Elektronikai komponensek (nano- és mikroelektronika, rugalmas elektronika), szilíciumfotonika, szoftverek, beágyazott szoftverek, alkalmazások és platformok, kiberfizikai rendszerek

A partnerség tagjai: AT, BE, BG, CZ, DE, DK, EL, ES, FI, FR, HU, IE, IL, IT, LU, NL, NO, PL, PT, RO, SE, SK

Magyarország részvétele: 2 millió EUR / év finanszírozás biztosítása a partnerség nemzetközi pályázati felhívásain támogatott konzorciumok magyar résztvevői számára

Hogyan lehet pályázóként bekapcsolódni: A programban olyan kutatási és innovációs (RIA), valamint innovációs (IA) projektekkel lehet pályázni, amelyek legalább három különböző tagországban működő független intézmény (kis- és középvállalkozás, nagyvállalat, felsőoktatási intézmény, kutatóintézet, nonprofit intézmény) együttműködésében valósulnak meg, és a pályázati felhívásban meghatározott szakmai területeken innovatív termékek, technológiák, szolgáltatások létrehozását célozzák. Először egy nemzetközi konzorcium keretében kidolgozott projektjavaslatot kell a programot menedzselő KDT közös vállalkozáshoz benyújtani. A projektjavaslat értékelése, a rangsor kialakítása nemzetközi szinten történik. Nyertes nemzetközi pályázat esetén az egyes konzorciumi partnerek a saját nemzeti hatóságukhoz nyújtják be a nemzeti támogatásra vonatkozó pályázatukat. A nemzeti forrásra vonatkozóan a szerződéskötés és a finanszírozás nemzeti szinten zajlik, míg az Európai Unió által biztosított támogatásra a konzorciumok a KDT JU-val kötnek szerződést.

A program révén a magyar pályázók lehetőséget kapnak arra, hogy vezető ipari szereplőkkel közösen valósítsanak meg csúcstechnológiai fejlesztéseket, gyarapítsák nemzetközi kutatási tapasztalataikat és kapcsolatrendszerüket, fokozzák versenyképességüket.

Előadások:

Nemzeti Kapcsolattartó:

Divinyi Ágnes
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Telefon: +36 1 896 3754
E-mail: agnes.divinyi@nkfih.gov.hu

Utolsó módosítás: 2022. február 15.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés